
Ghid de Turism - Modulul 4
Cuprins
4.1. Metodologia dezvoltării traseului campaniei de agrement și sănătate
4.2. Ce înseamnă conceptul de „fir de rută”?
4.3. Ce punem în conceptul de obiecte recreative și cognitive țintă de pe traseul de trekking?
4.4. Care este lungimea optimă a traseelor de drumeție și schi de agrement (treceri de zi)?
Modulul Precedent | Înapoi la Pagina Cursului | Modulul Următor
4.1. Metodologia dezvoltării traseului campaniei de agrement și sănătate
Selecția zonei de drumeție se bazează pe analiza hărților topografice, diagrame și alte documente informaționale care conțin informații despre site-uri de excursii din zona de drumeție, monumente naturale, site-uri turistice etc. Atunci când alegeți zona pentru orice călătorie ar trebui, în primul rând, să țină cont de obiective. În consecință, pentru excursii de recreere și drumeții, este aleasă o zonă, ceea ce va permite în cel mai bun mod de a finaliza sarcinile de reabilitare și recreere a participanților în mediul natural. Cu sarcini recreative pot fi combinate cu succes și sarcini cognitive – extinderea orizonturilor participanților, cunoștințele lor despre geografia și natura pământului natal, patrimoniul cultural și istoric al strămoșilor lor, modul tradițional de viață al populației locale etc., i.e. tot ceea ce numim „istorie locală”.
Din acest punct de vedere, cele mai optime zone pentru o călătorie de agrement sunt teritoriile cu cel mai mare potențial de agrement. Potențialul turistic al unui obiect (sau teritoriu) este ansamblul de corpuri și fenomene naturale și create de om asociate cu acest obiect (teritoriu), precum și condițiile, posibilitățile și mijloacele potrivite pentru formarea unui produs turistic și pentru implementarea tururilor, excursiilor, programelor relevante. Teritoriile cu un potențial recreativ pronunțat sunt teritorii care nu sunt contaminate de activitatea economică și care conțin suprafețe mari de pădure (păduri ușoare de pin, păduri cu frunze largi); peisaje pitorești, cu un relief bine definit și puncte de observație; obiecte hidrografice (râuri și lacuri potrivite pentru înot și recreere). Aceasta este cea de mai sus set de resurse recreative și obiecte recreative necesare pentru formarea unui produs turistic. Prezența în astfel de zone aduce o încărcătură imensă de energie pentru o persoană și, dacă călătoria este însoțită de un tur ecologic, de istorie locală, el oferă cunoștințe noi turiștilor despre regiunea sa. Astfel, putem formula primul și cel mai semnificativ criteriu pentru alegerea zonei campaniei: disponibilitate în zona de drumeții de resurse recreative și puncte de interes pentru turiști.


Călătoria de agrement și de recreere necesită obligatoriu, dar limitate și calculate luând în considerare sexul, vârsta participanților la călătorie, starea lor de sănătate a activității fizice. Mișcarea participanților de-a lungul traseului nu ar trebui să conducă la oboseala fizică, mentală excesivă. Dimpotrivă, sfârșitul zilei de „alergare” ar trebui să le facă să simtă o ușoară oboseală plăcută și satisfacție din partea muncii fizice efectuate. Prin urmare, zona călătoriei de agrement ar trebui să fie „convenabilă” pentru a atinge obiectivele de recreere. Căile de acces și de plecare convenabile pentru grupul turistic (feroviar, rutier) ar trebui să conducă la acesta; ar trebui să conțină alegerea convenabil, nu obositor pentru mersul pe jos, mersul cu bicicleta, pădurile sau drumurile și traseele. Aceasta este una dintre condițiile necesare pentru formarea unui produs turistic de agrement și suntem pregătiți să formulăm următoarele criterii pentru alegerea zonei de drumeție.
Este de dorit ca zona campaniei să ofere și alte capabilități pentru cea mai bună relaxare a participanților la campanie. Din punct de vedere al protecției mediului și al confortului maxim pentru participanții la excursia wellness, avantajul zonei de călătorie care a dotat locuri pentru dormit și odihnă a turiștilor are un avantaj. Mai mult, astfel de tabere turistice sunt de obicei amenajate în cele mai pitorești locuri potrivite pentru scopuri recreative, cu disponibilitatea surselor de apă curată. Prin urmare, următorul criteriu pentru alegerea zonei de drumeție.
În cele din urmă, atunci când aleg o zonă de călătorie de agrement, un factor important este cantitatea de timp liber pe care participanții, costurile potențiale materiale (financiare). Excursiile wellness sunt cel mai adesea excursii de weekend (un mijloc eficient și nu scump de refacere a forței după o săptămână grea). Prin urmare, încearcă să aleagă zona unei astfel de campanii mai aproape de locul de reședință, reducând timpul și cheltuielile materiale pentru călătorie (aceasta este o altă condiție pentru pregătirea și implementarea cu succes a unei excursii de camping). Deci – ultimul dintre criteriile selectate pentru zona campaniei.
Criteriile pentru alegerea unei zone de camping sunt dictate, inclusiv prin motive, dorințe, aspirații ale turiștilor (factor subiectiv). Alegerea zonei pentru călătorii de agrement în ariile protejate pentru activități turistice (parcuri naționale) este posibilă. Acolo, dezvoltarea activităților turistice este o sarcină la fel de importantă ca și conservarea resurselor naturale de agrement. Pe teritoriile parcurilor naționale sunt stabilite rute marcate de excursii de agrement, există obiecte interesante de interes, cu posibilitatea de excursii de către specialiști calificați, tabere turistice echipate și locuri pentru pauze de prânz etc.
4.2. Ce înseamnă conceptul de „fir de rută”?
După ce aleg o zonă de drumeție, în conformitate cu materialele cartografice disponibile și alte informații, turiștii dezvoltă un anumit traseu de drumeție (firul traseului).
Firul traseului, elaborat în funcție de harta topografică a zonei de drumeție, reprezintă următoarea secvență de repere: un punct de plecare, puncte de referință pentru trecerile de zi, locuri pentru tabere turistice și punct de sosire. În cazul rutelor marcate (de exemplu, trasee marcate de drumeții ecologice, trasee ecologice de excursie), firul traseului nu este doar cartat, ci este marcat (marcat) pe teren.
Ce fel de muncă creativă (din punct de vedere al conținutului) ar trebui să fie efectuată atunci când dezvolți un fir pentru o excursie de sănătate în camping? La dezvoltarea din nou a traseului, factorii principali care sunt luați în considerare sunt obiectivele călătoriei (în acest caz, obiectivele recuperării, odihnei, cunoștințelor). O rută pregătită ar trebui să contribuie la realizarea lor cea mai eficientă, fără costuri fizice, organizatorice, financiare inutile. La dezvoltarea traseului unei călătorii de agrement, următoarea lucrare creativă este realizată cu o hartă topografică și alte materiale informative.
Durata necesară a traseului și durata campaniei sunt determinate (ținând cont de componența grupului, obiectivele propuse ale campaniei).
Dintre toți cei prezenți în zona campaniei, sunt selectate obiecte de vizitare recreative și educaționale specifice.
Sunt determinate punctele specifice de sosire (punctele de început ale traseului) și punctele de plecare ale grupului de pe ruta care sunt convenabile pentru realizarea obiectelor recreative și cognitive prevăzute de vizitare.
Locurile de organizare sunt determinate, care ar trebui să satisfacă, în măsura maximă, sarcinile de siguranță, recreere și reabilitare a participanților, precum și punerea în aplicare a activităților turistice.
Sunt determinate modalitățile de a ajunge la principalele obiecte recreative și educaționale planificate și punctele de organizare a pauzelor de prânz și a bivuacurilor (traseul de mișcare de grup).
Traseul, datorită acțiunilor de mai sus, este împărțit în separat, fezabil pentru participanți, traversări zilnice de o anumită lungime.

4.3. Ce punem în conceptul de obiecte recreative și cognitive țintă de pe traseul de trekking?
În zona campaniei, folosind o hartă și alte surse de informații, este necesar să se determine unul sau mai multe obiecte recreative și educative. Aceste obiecte de rute sunt cele mai interesante pentru turiști; satisfacerea nevoilor cognitive care să conducă la recrearea lor deplină în condiții naturale („Repere” ale rutei viitoare). Astfel de obiecte pot fi: zone locale ale districtului, cu peisaje pitorești, lacuri sau grupuri de lacuri, trasee ecologice marcante, muzee de artă populară rurală, meșteșuguri etc.


4.4. Care este lungimea optimă a traseelor de drumeție și schi de agrement (treceri de zi)?
Pe traseul de trekking sunt prezentate cele mai convenabile și mai potrivite puncte pentru pauzele de prânz și organizarea taberelor de câmp pentru nopți. După ce ați stabilit punctele de bivuac în zona de drumeție, veți rupe automat firul traseului într-o serie de treceri de zi. Trebuie avut în vedere faptul că durata și durata acestor tranziții ar trebui să fie dictate de compoziția specifică a participanților la campanie (vârsta lor, starea de sănătate). Am observat deja mai sus că tranzițiile în timpul zilei ar trebui să fie fezabile pentru participanți și să nu le producă oboseală fizică și psihică excesivă. Volumul și intensitatea lucrărilor desfășurate de participanți pe traseu trebuie să respecte normele de recreere fizică. Tranzițiile de zi sunt planificate ținând cont de creșterea treptată a stresului fizic și emoțional asupra participanților.