Lucrător Comercial – informații utile

pentru cine este acest articol

Dacă intenționezi să te înscrii la cursul de Lucrător Comercial, dacă deja urmezi acest curs sau dacă l-ai absolvit, această pagină este pentru tine.

Scopul este de a-ți oferi informații folositoare despre navigarea pe piața muncii, despre ce poți face cu noua sau viitoarea ta calificare și ce porți ar putea să ți se deschidă în viitor.

Ce locuri de muncă poți obține prin urmarea cursului de Lucrător Comercial

Cursul de lucrător comercial este o modalitate excelentă de a dobândi abilitățile și cunoștințele necesare pentru a lucra în domeniul retailului (comerț cu amănuntul). Acest curs vă poate ajuta să obțineți un loc de muncă într-o varietate de poziții, inclusiv:

 • Vânzător / Operator vânzări
 • Casier / Operator casă de marcat
 • Picker E-Comerce / Colector comenzi online
 • Achizitor / Asistent de achiziții
 • Merchandiser
 • Gestionar / Lucrător în depozit
 • Reprezentant de vânzări
 • Manager de magazin

Vânzător / Operator vânzări

Vânzătorii sunt responsabili de vânzarea produselor și serviciilor clienților. Ei trebuie să fie prietenoși, serviabili și informați despre produsele pe care le vând. Cursul de lucrător comercial vă va învăța cum să oferiți servicii excelente clienților, cum să răspundeți la întrebări și cum să depășiți obiecțiile.

Casier / Operator casă de marcat

Casierii sunt responsabili de procesarea plăților clienților. Ei trebuie să fie atenți la detalii și să poată lucra rapid și eficient. Cursul de lucrător comercial vă va învăța cum să utilizați sisteme de puncte de vânzare, cum să efectuați tranzacții și cum să rezolvați probleme.

Picker E-Comerce / Colector comenzi online

Pickerul este un angajat din cadrul unui magazin, responsabil de culegerea produselor din stoc, în conformitate cu comenzile primite de la clienți. Această activitate este esențială pentru buna funcționare a unui magazin, deoarece asigură disponibilitatea produselor pentru cumpărători și livrarea la timp a comenzilor. Acest job este întâlnit în general în cazul magazinelor mari și picker-ul folosește de obicei un dispozitiv care îi oferă informațiile despre comanda clientului și locul în care acestea pot fii găsite în magazin / depozit.

Achizitor / Asistent de achiziții

Achizitorii sunt responsabili de achiziționarea de produse și servicii pentru un magazin. Ei trebuie să aibă cunoștințe despre piața produselor și serviciilor și să poată negocia prețuri. Cursul de lucrător comercial vă va învăța despre procesul de achiziție, cum să evaluați furnizorii și cum să negociați contracte.

Merchandiser

Merchandiserii sunt responsabili de plasarea și promovarea produselor într-un magazin. Ei trebuie să aibă cunoștințe despre psihologia consumatorului și cum să creeze o experiență de cumpărături plăcută. Cursul de lucrător comercial vă va învăța despre principiile merchandisingului, cum să creați promoții și cum să utilizați instrumente de marketing.

Gestionar / Lucrător în depozit

Un gestionar într-un magazin este responsabil de gestionarea stocului de produse, de la primirea acestora de la furnizori până la livrarea către clienți. Această activitate este esențială pentru buna funcționare a unui magazin, deoarece asigură disponibilitatea produselor pentru cumpărători și livrarea la timp a comenzilor.

Reprezentant de vânzări

Reprezentanții de vânzări sunt responsabili de vânzarea de produse și servicii clienților la distanță. Ei trebuie să aibă abilități de comunicare și de persuasiune. Cursul de lucrător comercial vă va învăța cum să construiți relații cu clienții, cum să efectuați prezentări și cum să depășiți obiecțiile.

Manager de magazin

O carieră ca manager de magazin poate fi o oportunitate interesantă și provocatoare. Managerii de magazin sunt responsabili de aspecte importante ale unei afaceri, inclusiv de succesul financiar, de satisfacția clienților și de dezvoltarea angajaților. Cu experiența și educația potrivite, managerii de magazin pot avansa în carieră și pot ocupa funcții de conducere mai mari.

Referințe:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Cursul de lucrător comercial
Autoritatea Națională pentru Calificări: Ocupația lucrător comercial
National Retail Federation: Careers in Retail

Dezvoltare

Ce calități trebuie să ai sau să-ți dezvolți pentru o carieră de succes ca lucrător comercial

O carieră în domeniul comercial poate fi o opțiune excelentă pentru persoanele care sunt sociabile, orientate spre clienți și care au abilități de comunicare și de rezolvare a problemelor. Lucrătorii comerciali sunt responsabili de furnizarea de informații și asistență clienților, de promovarea produselor și serviciilor companiei și de asigurarea unei experiențe pozitive de cumpărături.

Pentru a avea succes în această carieră, este important să dezvolți o serie de calități și abilități. Iată câteva dintre cele mai importante:

Abilități de comunicare: Lucrătorii comerciali trebuie să fie capabili să comunice eficient cu clienții, atât verbal, cât și în scris. Ei trebuie să fie capabili să înțeleagă nevoile clienților și să le ofere informații și asistență clară și concisă.

Abilități de rezolvare a problemelor: Lucrătorii comerciali trebuie să fie capabili să rezolve probleme într-un mod eficient și eficient. Ei trebuie să fie capabili să identifice cauza problemei, să dezvolte soluții și să le implementeze.

Abilități de lucru în echipă: Lucrătorii comerciali trebuie să fie capabili să lucreze eficient în echipă cu ceilalți angajați din cadrul magazinului. Ei trebuie să fie capabili să împărtășească informații și idei, să lucreze împreună pentru a îndeplini sarcini și să se sprijine reciproc.

Abilități organizaționale: Lucrătorii comerciali trebuie să fie capabili să organizeze eficient munca lor. Ei trebuie să fie capabili să își prioritizeze sarcinile, să își îndeplinească termenele limită și să se asigure că toate activitățile sunt finalizate la timp.

Atitudini pozitive și orientate spre clienți: Lucrătorii comerciali trebuie să aibă o atitudine pozitivă și orientată spre clienți. Ei trebuie să fie capabili să creeze o experiență pozitivă de cumpărături pentru clienți, să fie politicoși și serviabili și să fie mereu dispuși să ajute.

În plus față de aceste calități și abilități, lucrătorii comerciali trebuie să fie, de asemenea, competenți în domeniul în care lucrează. De exemplu, lucrătorii comerciali din domeniul vânzărilor trebuie să cunoască produsele sau serviciile pe care le vând, iar lucrătorii comerciali din domeniul marketingului trebuie să fie familiarizați cu strategiile de marketing și publicitate.

Pentru a dezvolta aceste calități și abilități, există o serie de lucruri pe care le puteți face. Iată câteva sfaturi:

Educația: Educația este o modalitate excelentă de a dezvolta abilitățile și cunoștințele necesare pentru o carieră în domeniul comercial. Există o serie de programe de educație disponibile, dar nu trebuie trecută cu vederea și dezvoltarea și educarea la locul de muncă. Pentru a te asigura că beneficiezi de dezvoltare la locul de muncă, este importantă atitudinea ta. Poți privi orice problemă ca o oportunitate de învățare.

Experiența de muncă: Experiența de muncă este o modalitate excelentă de a pune în practică abilitățile și cunoștințele pe care le-ați învățat. Puteți găsi oportunități de muncă în domeniul comercial ca voluntar, intern sau angajat part-time.

Auto-dezvoltarea: Există o serie de resurse disponibile pentru auto-dezvoltare, inclusiv cărți, cursuri online și workshop-uri. Aceste resurse vă pot ajuta să vă îmbunătățiți abilitățile și cunoștințele în domeniul comercial.
Cu o pregătire adecvată și o atitudine pozitivă, puteți avea o carieră de succes în domeniul comercial.

Informații utile

Avantajele și dezavantajele ale joburilor specifice din sfera lucrătorilor comerciali

Avantajele unui job ca lucrător comercial

Iată câteva dintre avantajele unui job ca lucrător comercial:

Flexibilitate: Lucrătorii comerciali pot găsi adesea locuri de muncă cu programe flexibile, care le permit să se adapteze la nevoile lor personale.
Oportunități de promovare: Lucrătorii comerciali cu performanțe bune pot avea oportunități de promovare la poziții de conducere, cum ar fi manager de magazin sau director de vânzări.
Beneficii: Lucrătorii comerciali pot beneficia de o serie de beneficii, cum ar fi asigurări medicale, asigurări de viață, concediu plătit și planuri de pensionare.

Dezavantajele unui job ca lucrător comercial

Iată câteva dintre dezavantajele unui job ca lucrător comercial:

Timp de lucru neregulat: Lucrătorii comerciali pot fi nevoiți să lucreze în ture sau în weekenduri, în funcție de nevoile companiei.
Munca fizică: Anumite posturi în domeniul comercial pot fi solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi munca de casier sau de gestionar de depozit.
Stres: Lucrătorii comerciali pot fi expuși la stres, în special în situații de aglomerație sau de conflict cu clienții.
Salarizare: Multe dintre pozițiile de lucrător comercial sun văzute ca entry-level (loc de muncă fără experiență necesară) și sunt plătite sub salariul mediu național.
Securitatea locului de muncă: La început, lucrătorii comerciali nu au nevoie de prea multă experiență. Asta îi face și mai ușor de înlocuit, deci nu atât de valoroși pentru angajatori. Odată cu experiența, ei se pot dovedi mai greu de înlocuit și mai valoroși pentru angajatori.

Informații utile

Este mai bine să lucrezi într-un magazin mic sau într-un hipermarket sau un lanț mare de magazine?

Avantajele lucrului într-un magazin mic

Mai multă autonomie: Lucrătorii din magazinele mici au adesea mai multă autonomie decât cei din lanțurile globale. Acest lucru se datorează faptului că magazinele mici sunt, în general, mai mici și mai puțin birocratice.
Mai multă varietate de sarcini: Lucrătorii din magazinele mici sunt adesea implicați în o varietate de sarcini, ceea ce poate face ca munca să fie mai interesantă și mai provocatoare.
O relație mai apropiată cu clienții: Lucrătorii din magazinele mici au adesea o relație mai apropiată cu clienții decât cei din lanțurile globale. Acest lucru se datorează faptului că magazinele mici sunt, în general, mai mici și mai personale.

Dezavantajele lucrului într-un magazin mic

Salarii mai mici: Magazinele mici au, în general, bugete mai mici decât lanțurile globale, ceea ce poate duce la salarii mai mici pentru angajați.
Oportunități mai puține de promovare: Magazinele mici au, în general, mai puține oportunități de promovare decât lanțurile globale.
Mai puține beneficii: Magazinele mici pot oferi mai puține beneficii decât lanțurile globale, cum ar fi asigurări medicale, concediu plătit și planuri de pensionare.

Avantajele lucrului într-un lanț global de magazine

Salarii mai mari: Lanțurile globale au, în general, bugete mai mari decât magazinele mici, ceea ce poate duce la salarii mai mari pentru angajați.

Oportunități mai mari de promovare: Lanțurile globale au, în general, mai multe oportunități de promovare decât magazinele mici.

Mai multe beneficii: Lanțurile globale pot oferi mai multe beneficii decât magazinele mici, cum ar fi asigurări medicale, concediu plătit și planuri de pensionare.

Dezavantajele lucrului într-un lanț global de magazine

Mai puțină autonomie: Lucrătorii din lanțurile globale au adesea mai puțină autonomie decât cei din magazinele mici. Acest lucru se datorează faptului că lanțurile globale au politici și proceduri standardizate.

Mai puțină varietate de sarcini: Lucrătorii din lanțurile globale sunt adesea specializați în anumite sarcini, ceea ce poate face ca munca să fie mai repetitivă.

O relație mai distanțată cu clienții: Lucrătorii din lanțurile globale au adesea o relație mai distanțată cu clienții decât cei din magazinele mici. Acest lucru se datorează faptului că lanțurile globale au mulți clienți și este mai dificil pentru angajați să se conecteze cu fiecare client în mod individual.

Nu există un răspuns corect sau greșit la întrebarea dacă este mai bine să lucrezi într-un magazin mic sau într-un lanț global de magazine. Cel mai bun loc de muncă pentru tine depinde de preferințele și obiectivele tale personale.

Informații utile

Cei mai mari angajatori de lucrători comerciali din România

Conform unui studiu realizat de EY în 2023, cei mai mari angajatori de lucrători comerciali din România sunt:

 • Retailerul de produse alimentare Kaufland România, cu peste 10.000 de angajați în domeniul comercial;
 • Retailerul de produse alimentare Lidl România, cu peste 9.000 de angajați în domeniul comercial;
 • Retailerul de produse electronice și electrocasnice Media Galaxy, cu peste 6.000 de angajați în domeniul comercial;
 • Retailerul de produse de îmbrăcăminte H&M, cu peste 4.000 de angajați în domeniul comercial;
 • Retailerul de produse de îmbrăcăminte Zara, cu peste 3.000 de angajați în domeniul comercial.

Aceste companii operează o rețea extinsă de magazine în întreaga țară și angajează lucrători comerciali pentru o varietate de poziții, inclusiv vânzători, casieri, manageri de magazin și alți profesioniști din domeniul retailului.

Alți angajatori importanți de lucrători comerciali din România includ:

 • Retailerii de produse alimentare Auchan România, Carrefour România și Mega Image;
 • Retailerii de produse electronice și electrocasnice Altex, Flanco și Domo;
 • Retailerii de produse de îmbrăcăminte și încălțăminte C&A, Bershka și Pull&Bear;
 • Retailerii de produse de frumusețe și îngrijire personală Sephora, Douglas și L’Oréal;
 • Retailerii de produse de casă și decorațiuni JYSK, IKEA și Kika.

Industria de retail din România este în continuă creștere, iar cererea de lucrători comerciali este în creștere. Acest lucru oferă oportunități excelente pentru cei care doresc să lucreze în domeniul retailului.

 

Mai multe informații:

actualdecluj.ro – top cei mai mari angajatori privați din România

Informații utile

Avantajele și dezavantajele ale joburilor specifice din sfera lucrătorilor comerciali

Vă interesează cursul de Lucrător Comercial?

Puteți beneficia de acest curs gratuit, prin proiectul ACCES la Piața Muncii. Pentru a vă înscrie, vă rugăm să vedeți condițiile apăsând butonul de mai jos.