Bucătar - Suport de Curs - Modulul 1 - C1
Cuprins
1.1. Comunicarea la locul de muncă
1.2 Desfășurarea muncii în echipă
1.3 Aprovizionarea cu materii prime și auxiliare a locului de muncă
1.4. Asigurarea condițiilor igienico-sanitare
1.5. Organizarea cadrului general de deschidere și închidere a activității secției
1.6. Prevenirea poluării mediului
1.7. Întocmirea documentelor specifice
1.1. Comunicarea la locul de muncă
Ambianța dintr-o unitate de alimentație publică este creată nu numai de gradul de dotare, modul cum este aranjat salonul, de sortimentul preparatelor și băuturilor existente, ci și de felul în care se prezintă personalul ca atitudine față de client și ca mod de exprimare în relațiile cu acesta.
Comportarea personalului în timpul desfășurării activității profesionale din restaurant trebuie să exprime întotdeauna bunele maniere, politețea, toate acestea pe fondul respectării unor reguli profesionale.
Pentru ca clientul să ia masa în condiții de relaxare, este necesar ca ospătarul să comunice cu acesta. Comunicarea se referă la:
a. folosirea unor formule de politețe pe teme familiare și în viața cotidiană;
b. folosirea unor formule de politețe în timpul operațiunilor de lucru.
Comunicarea, atât cea dinspre client spre ospătar, cât mai ales cea în sens invers, trebuie să fie eficientă. Dacă mesajul transmis, este înțeles de către destinatarul său, atunci comunicarea este eficace. Dacă mesajul nu este perceput, sau nu este înțeles de către destinatar, comunicarea este ineficientă, sau slabă.
De orice natură ar fi comunicarea, este de fapt un proces, cu mai multe elemente implicate.
Una dintre aptitudinile care sunt necesare unui salariat pentru a fi un bun lucrător în alimentație, este capacitatea de comunicare. Această aptitudine de a comunica pe felurite teme, se poate forma și se poate dezvolta, prin căi specifice de instruire.
Prin comunicare, lucrătorul în alimentație trebuie să reușească simultan să spună ceva, să explice, să convingă, să determine o reacție. De aceea, prin acțiunea concertată a limbajului verbal și non-verbal, este necesar să codifice mesajul transmis, de așa manieră încât să poată fi decodificat ușor, să poată fi înțeles de receptor (clientul), indiferent de perturbațiile din mediu.
Un aspect care face comunicarea și mai importantă în relațiile cu clienții, este că de multe ori, receptorul mesajului nu este un singur individ, ci o colectivitate, un destinatar de grup, în acest context fiind necesare și noțiuni, informații referitoare la psihologia grupurilor.
1.2 Desfășurarea muncii în echipă
În orice activitate succesul reprezintă rodul efortului comun, al muncii în echipă.
Reușitele sau înfrângerile nu se datorează în exclusivitate nici șefului, nici subalternilor, ci sunt rezultatul ambelor părți.
Realitatea ne demonstrează că nu e suficient ca un grup profesional să fie format din personalități puternice, competente și cu experiență.
Dacă între acestea nu există compatibilități, întelegere reciprocă, viziuni și motivații comune centrate pe acceptarea scopului propus, nu se pot obține rezultate lăudabile.
Valorificarea potențialului de muncă al fiecaruiă, evoluția în cariera profesională nu se îndeplinesc fără a lucra și a respecta cerințele formării și menținerii spiritului de echipă.
La această stare care potențează calitatea și randamentul muncii fiecăruia se ajunge numai atunci când oamenii înteleg că întregul nu este egal cu suma părților, ci cu ceva mai mult, care se naște din interacțiunea cu grupul, din armonia relațiilor interpersonale, din identificarea oamenilor cu valorile și scopurile grupului.
A lucra într-un grup dezbinat în care certurile și neîntelegerile sunt frecvente, orgoliile și antipatiile, atitudinile de izolare, de desconsiderare sau indiferența predomină, în care fiecare încearcă pe cont propriu să-și rezolve problemele, în care denigrarea celuilalt este practicată în mod curent, este fără îndoială un obstacol serios pentru a munci cu placere. Pentru a nu se ajunge la această situație, fiecare trebuie să contribuie la transformarea unui numar de oameni ce muncesc la un loc, într-un grup omogen și funcțional. O echipă este mai performantă decât suma indivizilor ce o formează în context organizațional, mai ales când performanța necesită competențe, experiențe și abordari diferite.
Majoritatea oamenilor înțeleg și recunosc importanța echipelor, iar o parte depun eforturi pentru a face echipele din care fac parte să și funcționeze. Totuși, mulți sunt cei care neglijează oportunitățile oferite de lucrul în echipă ăn favoarea unor aparente avantaje personale.
1.3 Aprovizionarea cu materii prime și auxiliare a locului de muncă
Materii prime de origine vegetală
1.3.1 Cereale și produse din cereale
Produsele obținute prin prelucrarea cerealelor au fost considerate întotdeauna componente esențiale ale unei alimentații echilibrate datorită compoziției chimice, posibilităților variate de prelucrare și accesibilității în asimilare. Aceste produse asigură zilnic organismului uman circa 45% din totalul proteinelor, 65% din totalul caloriilor și un aport însemnat de glucide, vitamine (B1, B2, B3, PP, E) și săruri minerale (P, K, Mg).
Valoarea nutritivă a produselor de morărit și panificație este determinată de structura și compoziția chimică a bobului cerealier si modul de obținere a acestor produse.
Din grupa produselor cerealiere utilizate în unitățile de alimentație publică fac parte făina, crupele și pastele făinoase.
a. Făina
Este un produs sub formă de pulbere, obținut prin măcinarea boabelor de cereale panificabile. Se prezintă în mai multe tipuri diferențiate prin culoare, granulozitate și grad de extracție.
Gradul de extracție ceprezintă cantitatea de făină obținută din 100 Kg grâu.
Tipul de făină
- făină albă extracţie 0–30 %
- făină semialbă extracţie 0–75 %
- făină intermediară extracţie 0–85 %
- făină neagră extracţie 0–90 %
Caracteristici
- culoare alb-gălbuie, cu deschisă, granule fine şi grişate
- culoare alb-gălbuie, cu nuanţă cenuşie, cu urme de tărâţe, granulaţie fină
- culoare cenuşie-deschis, cu nuanţă albă sau galbenă, conţine particule de tărâţe
- culoare cenuşie-deschis vizibile de tărâţe
b. Crupele
Sunt produse obținute printr-o prelucrare specială a boabelor de cereale sau a unor legume (mazăre, soia).
Modul specific de obținere permite îmbogățirea crupelor cu substanțe minerale și vitamine, concomitent cu creșterea gradului de asimilare a acestor produse de către organismul uman.
Valoarea alimentară a crupelor este dată de conținutul în amidon, proteine și săruri minerale.
Din grupa crupelor cel mai mult se utilizează în alimentație mălaiul, grișul și orezul.
Condiţii de calitate ale crupelor
Mălai
- Aspect/Culoare: pulbere granulată, galben sau galben-portocalie, cu sau fără urme de tărâţe (în funcție de tipul acestuia comun, extra sau superior)
- Miros: caracteristic, fără miros străin (de mucegai, încins)
- Gust: plăcut, uşor dulceag, fără gust străin
- Infestare: lipsă – nu se admite prezenţa insectelor în nici un stadiu de dezvoltare
Griș
- Aspect/Culoare: granule uniforme ca mărime, alb gălbuie sau albă cu nuanţă cenuşiu deschis
- Miros: caracteristic, fără miros străin (de mucegai, încins)
- Gust: plăcut, uşor dulceag, fără gust străin
- Infestare: lipsă – nu se admite prezenţa insectelor în nici un stadiu de dezvoltare
Orez
- Aspect/Culoare: boabe complet decorticate sănătoase, de culoare alb gălbuie pănă la alb sidefiu
- Miros: caracteristic, fără miros străin (de mucegai, încins)
- Gust: plăcut, uşor dulceag, fără gust străin
- Infestare: lipsă – nu se admite prezenţa insectelor în nici un stadiu de dezvoltare
c. Pastele făinoase
Sunt produse obținute dintr-un aluat crud, nedospit, modelat în diferite forme și uscat.
Aceste produse au la bază făina bogată în gluten cu sau fără adaosuri nutritive (ouă, pastă de tomate, spanac).
Pastele făinoase sunt produse ușor digestibile și nutritive datorită conținutului bogat în glucide și proteine. Sunt solicitate de către cumpărători datorită proprietăților gustative și variatelor utilizări pe care le pot avea.
Condiţii de calitate ale pastelor făinoase
- Aspect: în fincție de tipul acestora (obișnuite, extra sau super) pot evea suprafaţă netedă, fără urme de făină, fără crăpături sau suprafaţă netedă, translucidă; în ruptură au un aspect sticlos
- Culoare: albă sau alb-gălbuie uniformă
- Miros/Gust: caracteristic, plăcut, fără gust şi miros străin
- Infestare: lipsă – nu se admite prezenţa insectelor în nici un stadiu de dezvoltare
- Comportare la fierbere: după fierbere pastele trebuie să fie elastice, să nu se lipească
între ele - Creștere în volum la fierbere: 2,5 ori (obișnuite), 4 ori (extra și super).
1.3.2 Fructe și legume
Legumele și fructele ocupă un loc important în hrana omului, fiind surse de glucide, vitamine, substanțe minerale, apă, proteine, acizi organici și enzime. Consumul de fructe și legume asigură echilibrul somatic și psihic al organismului uman, datorită valorii alimentare și terapeutice. Valoarea calorică este în general redusă. Partea comestibilă a legumelor și fructelor poate fi: rădacina, tulpina, bulbii, frunzele, fructele, mugurii, etc.
Condiţii de calitate ale fructelor și legumelor
- Forma: specifică zonei şi speciei are rol estetic, contribuţie la comercializare
- Mărimea: tipică soiului şi ajută la stabilirea claselor de calibrare
- Culoarea: este variată în funcţie de stadiul de maturitate
- Consistența: determinată de structura soiului şi a speciei, compoziţie chimică,
grad de maturitate, condiţii de transport şi păstrare - Gustul: specific pentru fiecare soi
- Suculența pulpei: este influenţată de gradul de maturitate cu cât este mai mare cu atât este mai apreciată de consumatori
- Aroma: este influenţată de specie, soi, grad de maturitate, compoziţie
chimică - Starea de prospețime: furnizează indicaţii în legatură cu durata de timp scursă de la
recoltare şi cu modul de păstrare - Gradul de maturitate: este dat de anumite proprietăţi ale fructelor şi legumelor (mărime,
culoare, gust, aromă).
Păstrarea fructelor și a legumelor
Rezistența la păstrare a legumelor și fructelor în stare proaspătă este relativ mică, de aceea pentru păstrarea lor un timp îndelungat se utilizează următoarele metode de conservare:
- congelare (fructe și legume congelate)
- deshidratare (fructe și legume deshidratate )
- zdrobire și strecurare (suc, bulion)
- fierberea fructelor cu zahăr (marmeladă, magiun, gem, dulceață)
- sterilizarea (conserve de legume în bulion, saramură, apă sau soluție de oțet și conserve de fructe – compot, creme, piure)
Clasificarea legumelor
Legumele se clasifică după producția marfă obținută în:
- legume rădăcinoase (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină, sfeclă, ridichi)
- legume tuberculifere (cartofi)
- legume bulboase (ceapă, praz, usturoi)
- legume solano-fructoase (tomate, vinete, ardei)
- legume păstăioase (mazăre, fasole, bamele)
- legume bostănoase (castravete, dovleac, pepene galben, pepene verde)
- legume din grupa verzei (varză, conopidă, gulie, gulioară)
- legume frunzoase (salată, spanac, andive)
- legume condimentare (mărar, leuștean, cimbru, tarhon)
- ciupercile comestibile
Clasificarea fructelor
Fructele se clasifică după structură astfel:
- fructe semințoase (mere, pere, gutui)
- fructe cu sâmburi (caise, prune, piersici, vișine, cireșe)
- fructele arbuștilor fructiferi (căpșune, afine, zmeură, coacăze, struguri)
- fructe nucifere (nuci, alune)
- fructe din import (citrice, banane, curmale, smochine)
1.3.3 Zahăr și produse zaharoase
Produsele zaharoase sunt produse alimentare apreciate de consumatori datorită proprietăților psihosenzoriale de gust, aromă, culoare, aspect, formă. Ele au valoare energetică ridicată datorită conținutului ridicat în glucide.
Consumate în cantități moderate, produsele zaharoase au acțiune favorabilă asupra organismului:
- se digeră și se asimilează ușor și înlesnesc digestia altor alimente
- completează necesarul caloric zilnic al organismului
- sunt indicate în activitățile fizice grele, în hrana zilnică
Consumate în exces, au urmări negative asupra sănătății, determinînd:
- instalarea obezității
- suprasolicitarea pancreasului
- apariția diabetului
- creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale
- formarea cariilor dentare
Din această grupă cel mai mult se utilizează în alimentația publică zahărul, glucoza și mierea.
a. Zahărul
Se obține prin prelucrarea complexă a sfeclei de zahăr sau a trestiei de zahăr.
Zahărul se prezintă sub formă de: zahăr tos sau cristal, zahăr pudră sau farin, zahăr cubic sau bucăți.
Condiții de calitate a zahărului
- cristale uscate, nelipicioase, fără aglomerări, alb-lucios, gust dulce, în cazul zahărului cristal
- pulbere fină, uscată, nelipicioasă, alb-mat în cazul zahărului pudră
- bucăți curate, fără pete, alb-mat în cazul zahărului cubic
b. Glucoza
Este răspândită în natură mai ales în fructe și mierea de albine. Ea se obține prin hidroliza amidonului cu acizi.
Glucoza poate fi de doua feluri: glucoză lichida si glucoză solidă
Condiții de calitate:
- lichid vâscos, incolor până la galben-deschis în cazul glucozei lichide
- tablete cu suprafață netedă și lucioasă, în secțiune masă omogenă, fără bule de aer, cu gust și aromă plăcute, agreabile, în cazul glucozei solide
c. Mierea de albine
Se obține prin prelucrarea nectarului florilor de către albine sau prin prelucrarea unor secreții dulci de pe anumite plante.
Mierea poate fi miere nanofloră, miere polifloră, miere de mană (de pădure).
Condiții de calitate:
- lichid vâscos de culoare galben pai sau galben portocaliu până la brun-închis, miros plăcut, gust dulce, fără corpuri straine vizibile.
Materii prime de origine animală
1.3.4 Carne și preparate din carne
Carnea și produsele din carne sunt produse de origine animală și constituie un aliment de bază în hrana omului. Aceasta se datorează compoziției chimice a cărnii, echilibrată în substanțe cu valoare biologică ridicată: substanțe proteice, lipide, substanțe minerale, vitamine, glicogen.
Substanțele nutritive din carne sunt asimilate de către organismul uman în proporție de 94-97%.
Valoarea nutritivă a cărnii variază în funcție de specie, vârstă, sex, gradul de îngrășare, modul de îngrijire a animalului (păsării) în timpul vieții.
Importanța alimentară a cărnii și produselor din carne este determinată de următoarele elemente:
- au în compoziție toate substanțele din care este format organismul uman
- au calități gustative și nutritive superioare
- au calități dietetice, culinare apreciabile și digestibilitate superioară
a. Carnea
Condiții de calitate ale cărnii proaspete
Carnea de măcelărie
- Aspect: carnea la suprafaţă prezintă o peliculă uscată grăsimea are coloraţia şi consistența normale, caracteristice speciei; tendoanele şi articulaţiile sunt lucioase, elastice, netede; măduva din oasele tubulare este elastică, lucioasă, aderă la marginile osului; lichidul sinovial este limpede
- Culoare: variază de la roz deschis la roşu închis, în raport cu rasa, vârsta, sexul, starea de îngrăşare, regiunea anatomică
- Consistența: carnea este fermă şi elastică, în secţiune este compactă, nu lasă urme la apăsarea cu degetul
- Miros: plăcut, caracteristic fiecărei specii.
Carnea de pasăre
- Aspect: carnea prezintă suprafaţa curată, fără resturi de pene sau fulgi, cu capul si picioarele bine curăţate; ciocul este lucios; ochii umplu intreaga orbită; pielea are suprafata uscată, de culoare alb-gălbuie
- Culoare: albă la carnea de pe pieptul păsării şi mai închisă la carnea de pe picioare şi aripi
- Consistența: fibra musculară fină este mai săracă în ţesut conjunctiv, de aceea imprimă o consistenţă afânată
- Miros: plăcut, caracteristic.
b. Produsele din carne
Produsele din carne cuprind o diversitate mare de sortimente diferențiate după:
- felul și calitatea materiei prime și a adaosurilor folosite la obținere
- modul de obținere
- gradul de prelucrare tehnologică
- durata de păstrare
- modul de prezentare
Produsele din carne se clasifică în:
- preparate tip prospături
- preparate tip salamuri
- specialități din carne
- conserve din carne propriu-zise
- conserve din carne mixte și dietetice
- semiconserve din carne
1.3.5 Laptele și produsele din lapte
Laptele și produsele lactate reprezintă o grupă de alimente deosebit de importantă în hrana omului, deoarece favorizează creșterea, dezvoltarea și funcționarea organismului uman. Valoarea nutritivă este dată de conținutul laptelui în proteine, substanțe minerale, vitamine și lipide.
Laptele și produsele lactate sunt produse ușor și rapid digerate de organismul uman, contribuind la creșterea rezistenței organismului față de maladii, mărindu-i vigoarea și robustețea.
a. Laptele proaspăt
Condiții de calitate
- Aspect: lichid omogen, fără impurități vizibile, fără sedimente
- Culoare: albă cu nuanță ușor gălbuie, uniformă în toată masa
- Consistență: fluidă
- Miros și gust: plăcut, dulceag, caracteristic laptelui proaspăt, se admite un ușor gust de fiert.
b. Produse lactate acide dietetice
Aceste produse se obțin printr-o fermentație lactică dirijată, au însușiri gustative superioare și o bună digestibilitate. Sunt considerate dietetice întrucât contribuie la inhibarea dezvoltării bacteriilor de putrefacție din mediile intestinale.
c. Produse obținute prin smântânirea laptelui
Au un rol important în alimentație datorită calităților gustative, conținutului în grăsimi ușor asimilabile și a vitaminelor liposolubile. Din această grupă fac parte untul și smântâna.
d. Brânzeturile
Pot fi considerate ca formă de conservare a principalelor componente ale laptelui: grăsimea și substanțele proteice.
Clasificarea brânzeturilor:
După procesul tehnologic, brânzeturile se clasifică astfel:
- brânzeturi proaspete
- brânzeturi fermentate
- brânzeturi maturate
- brânzeturi frământate
- brânzeturi opărite
- brânzeturi topite
1.3.6 Ouă
Ouăle au un rol deosebit de important în alimentația omului, deoarece se digeră ușor și conțin elemente nutritive indispensabile organismului uman. Valoarea nutritivă este dată de continutul în proteine, lipide, săruri minerale (Fe, P), vitamine (A, D, E, B1, B2, B6, PP). Datorită valorii nutritive, coeficientul de digestie este de 91-95 % la oul fiert și 80% la oul crud.
Condiții de calitate
Ouă foarte proaspete
- Aspectul cojii: nevătămată, curată, de formă normală, uscată
- Camera de aer: imobilă şi cu înălţimea de maxim 5 mm
- Albușul: clar, translucid
- Gălbenușul: uşor vizibil, sferic, uşor mobil la răsucire revenind în poziţie centrală
- Miros și gust: caracteristice oului proaspăt, fără miros şi gust străin
- Substanțe grase: nu se admit.
Ouă proaspete
- Aspectul cojii: nevătămată, curată, de formă normală, uscată
- Camera de aer: mobilă, putînd fi plasată pe maxim ½ din lungimea oului şi cu înălţimea de maxim 9 mm
- Albușul: translucid
- Gălbenușul: vizibil, uşor aplatizat, mobil
- Miros și gust: caracteristice oului proaspăt, fără miros şi gust străin
- Substanțe grase: nu se admit.
1.3.7 Materii auxiliare
a. Condimente
Sunt produse alimentare de origine vegetală, cu excepția condimentelor saline care sunt de origine minerală. Se adaugă la preparatele culinare pentru a le da un gust plăcut, special.
Caracteristicile gustative ale condimentelor se datorează compoziției lor chimice, bogate în uleiuri eterice, esteri și alte substanțe specifice.
Cele mai multe condimente conțin uleiuri eterice care generează asupra organismului uman efecte pozitive și anume excită nervii olfactivi și gustativi, intensificând secrețiile gastrice și stimulând astfel pofta de mâncare. De asemenea ușurează asimilarea alimentelor.
Clasificarea condimentelor se face după proveniență:
- condimente acide (oțetul alimentar, sarea de lămâie, acidul citric)
- condimente picante (piper, muștar, boia de ardei)
- condimente aromate sau mirodenii (vanilie, scorțișoară, cuișoare, frunze de dafin, enibaharul)
- condimente saline (sarea de bucătărie)
b. Stimulente
Sunt produse alimentare de origine vegetală. Importanța alimentară a acestor produse este determinată de conținutul în alcaloizi: cofeina (în cafea), theina (în ceai) și teobromina (în pudra de cacao), ceaiul, pudra de substanțe aromatizante,tanante, proteice.
Consumul moderat, în special de cafea, generează o serie de efecte favorabile asupra organismului uman: atenuează starea de oboseală, contribuie la sporirea capacității de muncă, actionează stimulativ, intensificînd funcțiile organismului, are acțiune diuretică și actiune excitantă asupra secreției gastrice.
Din grupa stimulentelor fac parte ceaiul, cafeaua și cacao.
c. Aditivi alimentari
Sunt substanțe chimice adăugate alimentelor cu următoarele scopuri: îmbunătătirea calitătilor organoleptice, prelungirea duratei de păstrare, favorizarea proceselor necesare tehnologiilor de preparare, îmbunătățirea calității nutritive a alimentelor prin modificare florei bacteriene din intestin.
Este interzis să se folosească aditivii pentru a masca defectele alimentelor.
Aditivii alimentari pot fi:
- substanțe naturale (extracte)
- substanțe sintetice
Se folosesc aproximativ 100 de aditivi, mai ales coloranți și aromatizanți.
Pe etichetele produselor alimentare europene, alături de denumirea aditivului figurează de obicei și codul. Codificarea se face prin litera E urmată de 3-4 cifre:
- prima cifră (sau primele două) codifică tipul aditivului
- următoarele două cifre codifică substanța individuală.
Din grupa aditivilor alimentari fac parte: aromele, coloranții alimentari, conservanții, acidulanții alimentari, gelifianții, emulsionanții și agenții de îngroșare, substanțe minerale, regulatoare de aciditate, întăritori de arome, îndulcitori sau edulcoranți.
1.3.8 Recepția materiilor prime
Recepția mărfurilor se face respectând următoarele criterii:
- să verifice dacă mărfurile și ambalajele primite corespund calității și cantitativ cu prevederile contractuale, comenzile și documentele de livrare și transport.
- să efectueze în termen recepția mărfurilor și ambalajelor.
- să respingă la recepție mărfurile și ambalajele necorespunzătoare.
- să înștiințeze compartimentul comercial (contabil) asupra refuzului de plată ce urmează a fi făcut.
- să întocmească toate documentele cu privire la recepția mărfurilor și ambalajelor.
Recepția cantitativă – înseamnă verificarea corespunderii cantității mărfurilor intrate cu cantitatea specificată în actele de însoțire.
Recepția calitativă – înseamnă verificarea corespunderii denumirii calității mărfurilor cu condițiile stabilite prin acte normative în vigoare (norme interne, standarde, etc.) felul sortul și prețul mărfurilor cu datele specificate în actele de însoțire.
Este interzis să se recepționeze mărfuri care nu sunt însoțite de documente oficiale de livrare și transport în care nu sunt indicate prețuri de vânzare pe fiecare sort de marfă, calitatea, tipul, capacitatea, numărul de bucăți și cantitatea pe fiecare sort. În toate cazurile în care comisia de recepție constată deficiențe sau lipsuri iar delegatul furnizorului nu este prezent pentru a asista la recepție aceasta se sistează și în conformitate cu normativul se întocmește un proces verbal sistare a recepției în care se menționează cauzele care au determinat sistarea recepției. În baza acestui proces verbal compartimentul comercial (contabil) comunică furnizorului să trimită un delegat ca să participe la constatarea și certificarea lipsurilor.
1.3.9 Vase și ustensile folosite în bucătărie
Vasele de gătit folosite în alimentația publică sunt executate din tablă emailată, tablă din oțel inoxidabil și fontă emailată. Tendința actuală este cea de extindere a folosirii vaselor din tablă de oțel inoxidabil care se întretin ușor, sunt foarte rezistente, nu dau reacții chimice în contact cu alimentele și asigură respectarea normelor igienico-sanitare.
Principalele tipuri de vase și ustensile folosite în bucătării sunt:
- oale de diferite capacități;
- cratițe de diferite capacități;
- caserole;
- tigăi cu coadă;
- vase pentru fiert pește;
- ibrice polonice, spumiere;
- pâlnii, lighiene, de diferite capacități;
- castroane cu toartă de tip țărănesc;
- strecurătoare pentru paste făinoase, legume, etc.
- găleți de diferite capacități;
- trusă de cuțite:
- de bucătărie;
- de măcelărie;
- de porționat fripturi;
- pentru legume cu forme variate;
- pentru mezeluri;
- pentru pâine;
- pentru curățat solzi.
- satârul pentru spargerea oaselor;
- ferăstrăul pentru tăiat oase;
- spatule din lemn folosite la amestecarea mâncărurilor;
- linguri pentru sos din tablă sau lemn;
- furci, teluri de diferite mărimi;
- coșulete pentru prăjit cartofi;
- strecurătoare pentru preparate lichide;
- motul având formă conica, utilizat la strecurarea și pasarea legumelor fierte;
- pasuarul prevăzut cu trei dispozitive:
- pentru pasat legume;
- pentru tăiat julien (felii subțiri);
- pentru ras parmezan.
- sucitorul (merdeneaua);
- răzătoarea universală;
- piulița (pentru măcinat condimente);
- batșnițelul.
1.3.10 Utilaje folosite în alimentația publică
Dotarea cu utilaje a unităților de alimentație publică se face ținând cont de:
- tipul de unitate;
- numărul de locuri la mese;
- sortimentul și volumul de preparate ce urmează să-l desfacă unitatea;
- asigurarea nevoilor de producție și desfacere ale unității;
- realizarea unor consumuri scăzute de energie, combustibili, apă;
- obținerea unor produse de calitate superioară;
- ușurință în manipularea, demontarea și montarea zilnică pentru întreținere.
- silentiozitate;
- întreținerea ușoară, revizii și reparații necostisitoare;
- durata mare de serviciu.
a. Utilaje de producție pentru prelucrarea materiilor prime.
- mașină de curățat cartofi;
- mașină de tocat carne;
- malaxorul pentru coca și carne;
- fierăstrăul electric pentru tăiat oase.
- mașina de șprițat cartofi;
- cuterul pentru tocarea fină a cărnii;
- mașina menajeră universală (robotul universal).
c. Utilaje frigorifice
- vitrina frigorifică;
- barul de bere;
- barul de răcit sticle;
- dulapul frigorific pentru carne;
- camera frigorifică demontabilă.
b. Utilaje termice (de pregătire la cald)
- mașina de gătit;
- friteuza – se utilizează la pregătirea unor preparate la minut:
- tigaia basculantă, utilizată pentru prăjirea unor cantități mari de chiftele, cârnați, etc.;
- marmita, utilizată la pregătirea preparatelor lichide;
- cazanele basculante utilizate pentru prepararea băuturilor servite la micul dejun;
- cuptorul;
- grătarul;
- rotisorul.
d. Mobilier tehnologic
- mese de lucru;
- spălătoare (pentru alimente, vase , vesela);
- dulapuri calde și neutre;
- cuier pentru carne;
- butuc de tranșat carne.
1.4. Asigurarea condițiilor igienico-sanitare
În sectorul alimentelor pornind de la sursa de obținere a alimentelor și continuând cu prelucrarea, ambalarea, conservarea și distribuția acestora este necesar ca personalul care îndeplinește diverse activități, să fie corect instruit, atât în ceea ce privește igiena individuală cât și cea a locului de muncă pentru a se evita contaminarea alimentelor cu diverși agenți patogeni și producerea unor îmbolnăviri în rândul persoanelor care consumă aceste alimente.
a. Igiena Individuală
Igiena individuală se ocupă în general cu măsurile pe care trebuie să le ia fiecare persoană în vederea prevenirii sau reducerii acțiunii nocive asupra organismului a unor factori fizici, chimici, biologici sau psihologici. Igiena personală are în acest scop în vedere menținerea igienei corpului, a pielii și a anexelor sale, a aparatului locomotor și respirator.
b. Igiena locului de muncă
Clădirile și compartimentele necesare operațiilor de recepție, de prelucrare, stocare și distribuire a alimentelor trebuie proiectate și amplasate în așa fel încât sa asigure un circuit adecvat care să evite o degradare sau poluare a acestora. De asemenea, în aceste spații trebuie menținute permanent o curățenie perfectă. În timpul funcționarii unității se execută operațiunea de curățare ori de câte ori este necesar. Operațiunile impure (eviscerarea păsărilor sau a peștelui, curățarea legumelor), trebuie efectuate în spații separate, izolate de zona în care sunt prelucrate sau stocate produsele finite. La sfârșitul acestor activități personalul trebuie să-și spele obligatoriu mâinile cu apă caldă și săpun și să-și schimbe echipamentul de protecție cu altul curat. De asemenea se va avea în vedere să nu existe nici un fel de interferențe între circuitele insalubre și cele salubre. Gunoaiele trebuie arse sau depozitate într-un loc izolat în cutii metalice bine închise pentru a nu permite accesul muștelor sau rozătoarelor. O curățenie exemplară trebuie să existe în permanență la grupurile sanitare și la celelalte încăperi anexă.
14.1 Curățenia curentă
Se face cel puțin o dată pe zi cu apă caldă, săpun, sodă și detergenți. Această operațiune se repetă în cursul zilei și asupra unor suprafețe ce se murdăresc în timpul lucrului.
Numai după executarea unei curățenii corecte se va face dezinfecția cu cloramină sau bromocet.
Se va avea grijă ca în cursul curățeniei alimentele să fie acoperite și protejate pentru a fi ferite de insecte, praf, etc.
14.2 Curățenia de fond (sau curățenia generală)
Se face periodic în funcți de specificul unității. Ea constă din spălarea cu apă caldă și detergent a pereților placați cu faianța sau vopsiți în ulei, a podelelor, meselor, spațiilor frigorifice și a utilajelor. Concomitent se va face și curățenia sistematică a spațiilor exterioare.
În funcție de necesitați după efectuarea curățeniei generale se vor efectua operațiuni de dezinfecție și deratizare. Astfel, numărul microbilor va fi redus, gândacii și muștele vor fi distruse, iar rozătoarele vor fi eliminate.
14.3 Igiena circuitului produselor alimentare
Alimentele conțin substanțe nutritive care în condiții de temperatură și umiditate favorabile permit dezvoltarea microorganismelor care găsesc peste tot în mediul înconjurător ( apă, aer, sol), microorganisme care produc modificări importante în structura alimentelor cu compunerea proteinelor, lipidelor sau glucidelor. Ca urmare, prin alterarea alimentelor se produce scăderea valorii nutritive, modificarea gustului, mirosului și a aspectului lor fizic. Flora microbiană de putrefacție produce descompunerea produselor, a conținutului proteic și cu ajutorul fermenților rezultând amoniac, hidrogen sulfurat, iod și alte substanțe rău mirositoare.
Prin fermentare glucidele sunt despompuse în final în alcool, acid lactic, acid acetic și bioxid de carbon, își schimbă aspectul, gustul și mirosul alimentelor.
Alimentele bogate în lipide sunt modificate prin acțiunea unor microorganisme care produc enzime lipolitice. La alterarea acestor alimente contribuie în plus aerul și lumina care oxidează. În alterarea alimentelor procesele de modificare a proteinelor se produc odată cu modificările glucidelor și proteinelor în funcție de compoziția acestor alimente. Alterarea acestor alimente sub acțiunea microorganismelor presupune impurificarea și contaminarea lor favorizate de condiții iglenico-sanitare necorespunzătoare și de manipulare. În plus sunt necesare condiții favorabile de temperatură, umiditate pentru dezvoltarea acestora.
În unele cazuri chiar unele enzime proprii existențe în alimente, când au condiții favorabile de acțiune, în timpul stocării pot produce unele modificări și alterări în compoziția alimentelor. De asemenea trebuie avut în vedere ca alimentele nu sunt contaminate întotdeauna cu germeni saprofiți care produc modificări fizico-chimice și organoleptice ci în unele situații contaminarea face cu germeni patogeni care produc modificări sesizabile în aspect și calitățile organoleptice ale alimentelor dar se multiplică în acestea și cauzează boli grave cum ar fi tuberculoza sau alte infecții și intoxicații alimentare ce pot lua proporții de masă în rândul persoanelor ce au consumat alimentele infestate (toxiinfecții alimentare).
În general pentru a aprecia dacă un aliment se încadrează în normele (standarele) de calitate sanitare pentru a fi consumat acesta este supus unor grupe de analize.
- examene organoleptice (senzoriale) prin care se determină aspectul, culoarea, consistența, gustul și mirosul alimentelor,
- examene chimice – care stabilesc prezența și cantitatea (sau absența) unor elemente chimice nocive.
- examene microbiologice – care pune în evidență numărul total de germeni și eventual prezența unor anumite specii microbiene cu deosebire a celor patogene pentru om.
1.5. Organizarea cadrului general de deschidere și închidere a activității secției
15.1 Secțiile de prelucrări primare
Acestea sunt amplasare cât mai aproape fie secțiile de producție și de depozitare a materiilor prime și mărfurilor. Acestea sunt:
a. Camera de tranșare a cărnii
Se amplasează în apropierea spațiului frigorific și este dotată cu mese de lucru de diferite mărimi, cu blat de lemn și inox, butuc pentru tranșat carnea, stative cu cârlige din inox, pentru agățat carnea, mașina de tocat carnea, mașina șpriț pentru cârnați, mașina de tras mici, circular pentru tăiat oase, malaxor pentru carne, cântar decimal și cântar semiautomat cu o capacitate de 100 Kg și cântar, semiautomat de masă, spălător inox pentru carne, spălător cu robineți pentru apă caldă și rece, recipienți din tablă pentru deșeuri etc. Lângă locurile de muncă sunt instalate stelaje cu mai multe etajere care se folosesc pentru păstrarea de scurtă durată a produselor și semipreparatelor ( semifabricatelor), înainte de a fi așezate în dulapurile frigorifice sau de a fi transmise spre prelucrare termică în bucătărie.
Amplasearea utilajelor în această secție se face în funcție de procesul tehnologic și de crearea condițiilor comode de lucru; spălarea, uscarea, tranșarea, curățirea și taxarea, baterea, preparea tocăturii.
Carnea se așează în cârlige, apoi cu ajutorul unui furtun de cauciuc cu jet de apă se spală. Carnea spălata pentru a nu aluneca din mâna bucătarului se usucă cu ajutorul unor prosoape de bumbac. Prelucrarea primară a cărnii se face pe mese de lucru alături ele care sunt așezate uneltele de care se folosește lucrătorul respectiv.
b. Camera pentru pregătirea peștelui
Aceasta este dotată cu mese de lucru de inox, bazin special pentru păstrarea peștelui cu gheață, spălător inox cu două cuve și două platforme, cântar de masă semiautomat, recipienți din tablă cu capac pentru deșeuri. Locul de muncă se organizează în funcție de procesul tehnologic de prelucrare a peștelui. În general prelucrarea peștelui cu solzi se face în următoarea ordine:
- curățarea de solzi fie cu ajutorul unui cuțit mare de bucătărie, fie cu o răzuitoare electrică;
- curățirea de măruntaie, tăierea capului a cozii, spălarea și tranșarea. Alături de masa de lucru se așează un stelaj pe care trebuie să se afle la îndemâna bucătarului tăvi pentru păstrarea semipreparatelor, scândura pentru tăiat peștele, ustensilele de prelucrare.
- camera pentru curățat legumele – se amplasează de regulă în vecinătatea depozitului sau a magaziei de legume și este înzestrata cu mese de lucru cu blat din lemn și blat inox, mașina de curățat cartofi, mașina de tocat legume, spălător pentru legume cu două bazine, cărucioare de transport, cântar de masă, recipienți metalici pentru păstrat legumele curățate, containere din tablă pentru deșeuri. Prelucrarea primară a legumelor se compune din următoarele operații tehnologice: sortarea, spălarea, curățirea și tăierea. Legumele trebuie să fie prelucrate în condiții optime ca să păstreze substanțele nutritive și vitaminele. În acest scop se vor organiza locurile de muncă în mod cât mai corespunzător, asigurându-se utilajele și ustensilele, reducându-se cât mai mult deșeurile și păstrarea îndelungata a legumelor curățate.
15.2 Secțiile de producție primară
Se prevăd în spații mai mari sau mai mici în funcție de localul în care este amplasată unitatea de alimentație publică de tipul și profilul acesteia. De asemenea trebuie avut în vedere și sistemul de aprovizionare cu carne sau cu pește a unității respective astfel, în situația că unitatea primește carnea tranșata, camera respectivă urmează să dețină un spațiu mai mic și este folosită în acest caz ca loc pentru executarea de produse de carne de casă.
Camera de pregătire a peștelui ca spațiu dinstinct se va prevedea numai în unitățile din localitățile unde consumul acestuia impune realizarea unui asemenea spațiu.
În general spațiile secțiilor de prelucrări primare trebuie să fie bine luminate.
Coeficientul de lumină trebuie să fie de 1 la 5 sau 1 la 6. În mod obișnuit pardoseală este realizată din mozaic sau alt material rezistent la coroziune și înclinată spre sifonul de pardoseală.
Încăperile secțiilor de prelucrare se racordează la sistemul de apă curentă și canalizare iar în cazul când există boilere se instalează și țevi pentru apă caldă.
În secția de prelucrare a legumelor datorită utilizării în mai mare măsură a apei, umiditatea aerului este mai pronunțata față de celelalte secții, din aceste motive temperatura în această cameră trebuie menținută la -15 °C.
În organizarea locului de muncă se va avea în vedere ca uneltele să fie așezate în partea dreaptă a lucrătorului iar materiile prime în partea stânga, în timpul lucrului poziția va fi dreaptă pentru a se obține maximum de randament cu oboseală cât mai puțină.
15.3 Secțiile de fabricație
Aceste secții sunt situate astfel ca să poată comunica direct prin oficiu cu sala de servire.
Secțiile de prelucrări primare sunt despărțite fie prin glasvand, fie prin pereți de panouri. Secția de preparate calde sau bucătăria propriu-zisă constituie punctul central al producției. Bucătăria concentrezeaza toate procesele principale de prelucrare termică a alimentelor. În general bucătăria este dotată cu mașina de gătit (cu injector, gaze sau electrică), grătar (cu mangal sau gaze), tigăi basculante, friteuza, cuptoare pentru fript și copt, robot universal de tăiat, mașină de tocat carne cu capacitate mică, mese calde cu dulap, mese de lucru cu blat de inox, masă dulap cu două cuve, dulap pentru păstrarea inventarului, și ustensilelor, cântar de masă semiautomat, recipienți de tablă cu capac pentru deșeuri etc.
Organizarea interioară a bucătăriei se face potrivit specificului și tipului unității de alimentație publică.
Pe partizi (locuri de muncă) – Partida supe ciorbe, sosuri, mâncăruri se realizează de obicei în bucătăriile restaurantelor mari, reprenzentative.
Activitatea lucrătorilor de la partida supe, ciorbe începe cu stabilirea meniului ridicarea materiilor prime și a semiprepratelor, alegerea vaselor pregătirea produselor alimentare ce necesită o prelucrare termică mai mare.
La locul de muncă al bucătarului se află inventarul și vesela necesare procesului de producție în felul următor: în partea dreaptă a mesei de lucru se află o polița etajeră, inventarul uneltelor și ustensilelor iar în partea stânga se așează un stelaj pe care se așează tăvile, vesela, vasele pentru produse finite care nu se porționează numai după procesul termic.
De asemenea, lângă locul de muncă se așează pe pereți un dulăpior compartimentat în care să se păstreze condimentele.
Munca bucătarului la partida sosuri-mâncaruri:
- se organizează ca la partida de preparate calde având în plus un stelaj pe care se află inventarul necesar format din polonice linguri cuțite, cântar de masă și cutiile de condimente.
- secția de preparate reci: bucătăria rece – destinată pentru pregătirea gustărilor reci, salate, piftii, mâncăruri cu sos etc.
În restaurantele reprezentative, această secție înlocuiește secția BUFET și este dotată cu mașina de tăiat universală, mașina de tăiat mezeluri, mese de lucru cu blat de inox, dulap frigorific , cântare de masă semiautomate, reșouri, dulapuri pentru păstrat inventarul, recipient pentru deșeuri etc.
Organizarea locului de muncă în secția de preparate reci
În partea dreaptă a mesei de lucru trebuie să se așeze un dulap cu polițe pe care se află tăvile, tigăile, inventarul și ustensilele bucătarului, iar în partea stânga dulapul frigorific pe masa de lucru. Este necesar să se găsească cântarul de masă, blatul din lemn pentru tăiere și cutiile cu condimente.
Blaturile din lemn sunt marcate pe lateral cu inițiale pentru fiecare semipreparat ex: cc – carne crudă, cf – carne fiartă , 1 – legume , etc.
În cadrul organizării în condiții optime a locului de muncă, un loc important îl constitue pregătirea din timp a semipreparatelor, a inventarului, uneltelor și ustensilelor. Produsele pregătite în această secție au o durată de păstrare redusă de aceea acestea se realizează din semipreparate pe măsura cererii consumatorilor.
Carmangeria
Reprezintă laboratorul unde se tranșează carnea primită de întreprindere sau unitate.
Carnea se livrează în această secție tranșata sau în carcasă. Este dotată cu mașina de tocat carne, malaxor pentru carne, circular pentru tăiat oase, mese de lucru, butuc pentru tranșat cântar de utilaje, dulapuri sau camere frigorifice (în funcție cantitate). În cadrul carmangeriilor se amenajaza și afumătorii pentru unele produse de laborator din carne, pește, etc. precum și prelucrarea grăsimilor dotată cu un utilaj special de extras grăsimi.
Fluxul tehnologic în bucătarii
Fluxul tehnologic în producția culinară reprezintă un ansamblu de fenomene fizice, chimice și microbilologice, ca la produsul finit. Aceste fenomene se înlantuiesc reciproc favorabil sau nefavorabil în funcție de modul în care se realizează indicii tehnologici optimali.
Fazele fluxului tehnologic sunt următoarele:
- recepționarea materiilor prime și auxiliare;
- operațiile preliminare (curățare, spălare, tăiere);
- tratamente termice;
- finisarea (condimentarea, aromatizarea, colorarea);
- dresarea (montarea), decorarea;
- păstrarea la rece sau la cald;
- porționarea;
- distribuirea.
1.6. Prevenirea poluării mediului
16.1 Poluarea mediului înconjurător
Degradarea mediului sau poluarea cuprinde alterarea calităților mediului înconjurator, până la starea de incompatibilitate cu desfășurarea normală a procesului metabolic din organismele vii.
Orice material sau substanță introdusă artificial în biosfera, sau care există în condiții naturale și provoacă modificari negative ale calității mediului, este un poluant. Printre factorii poluanți cităm: substanțe radioactive, chimice (DDT, Pb, Cd, Hg), reziduuri petroliere industriale și de altă natură, care alterează calitatea apelor, rezidurile canalelor de scurgere, diverse reziduri organice, detergenți sintetici, provenite din activitatea casnică și industrială, apoi utilizarea pesticidelor remanente, organoclorate, “smogul”, folosirea iratională a îngrășămintelor chimice cu împrăștierea pe sol a rezidurilor menajere, de origine animală în cantități excesive și stropirea plantelor cu ape reziduale, impurificate, provenite de la diverse industrii.
Problema ocrotirii naturii preocupă toate statele lumii. Dintre obiectivele ocrotirii naturii fac parte: utilizarea rațională, conservarea și refacerea resurselor naturale, prevenirea poluării mediului, conservarea speciilor rare, peșteri, declarate ca monumente naturale, ocrotirea ecosistemelor naturale, care are și un mijloc de recreeere și tonificare a energiei fizice și spirituale a omului.
16.2 Poluarea apei
Spălarea rezidurilor depozitate pe sol datorită precipitațiilor drept în râuri. Mari cantități de reziduri fecaloid-menajere din orașele canalizate se revarsă în apele curgătoare. Detergenții sintetici, insecticidele alterează calitatea apei, afectând, până la urmă, și fauna acvatică. Substanțele chimice nocive se pot infiltra în sol, ajungând până la panza de apă subterană. Poluarea apei mărilor și oceanelor se face prin vărsarea păcurei de pe nave maritime.
În bazinele de oxidare, numite și bazine biologice (naturale sau artificiale), activitatea bacteriilor și a algelor se intercondiționează. Sub acțiunea bacteriilor aerobe, substanțele organice complexe se descompun în CO2, H2O, NH3 etc. Produsele obținute vor fi utilizate de către alge în procesul de fotosinteză. Oxigenul eliberat este preluat de bacteriile aerobe pentru oxidarea altor substanțe organice complexe din bazin.
16.3 Poluarea aerului
Pentru a preveni poluarea aerului atmosferic cităm:
Dotarea marilor intreprinderi industriale, a exploatarilor miniere subterane cu dispozitive care epurează si neutralizează substanțele poluante (exhaustoare cu filtre etc.);
Amplasarea noilor obiective industriale în afara zonelor de locuit; Pentru controlul tehnic al vehiculelor, serviciul de circulatie dispune de analizatoare de gaze, filmetru si sonometru;
Amplasarea în locuri speciale a rampelor de gunoi și transportul acestuia cu autovehicule închise;
Realizarea unei perdele vegetale de protecție, în jurul unor intreprinderi industriale, răspunzatoare de poluarea aerului atmosferic;
Plantarea de arbori și arbusti, extinderea parcurilor etc.;
Supraînalțarea coșurilor, la unitățile care genereaza mari cantități de fum și gaze etc.
Împotriva poluării aerului de catre autovehicule se preconizează: folosirea turbinelor cu gaz, a unui combustibil combinat (benzina și gaz nepoluant) și extinderea automobilului electric.
Se estimeaza ca în mări și oceane sunt deversate anual, circa 5 mln. tone de țiței, iar o tonă se răspândește pe o suprafață de minimum 12 km2. În aceste condiții, pelicula de hidrocarburi afectează procesul de evaporare, având consecințe directe asupra climei, aceasta constituind una dintre cauzele majore, care determina seceta în anumite zone.
1.7. Întocmirea documentelor specifice
Documente de evidență sunt acte scrise întocmite în momentul efectuării operațiilor economice prin care se justifică efectuarea acestor operații. Legea contabilității precizează doua principii de bază:
- nici o operație economico-financiară nu se poate efectua fără documente;
- nu se poate face nici o înregistrare contabilă fără document.
Întocmirea documentelor specifice se face pe formulare tipizate sau netipizate, după caz, iar completarea lor se face utilizând tehnica de calcul sau manual. La întocmirea manuală, datele se trec clar, citeț, fără îngroșări sau ștersături și fără a lăsa spații libere între rânduri.
După terminarea completării, spațiile libere se barează.
După completarea documentelor, acestea sunt supuse operației de prelucrare, care constă în:
- Sortarea pe operații
- Evaluarea mărimii operațiilor economice și financiare
- Centralizarea
- Verificarea de formă
- Verificarea de fond
- Înregistrarea în contabilitatea sintetică și analitică.
Principalele documentele de evidență sunt:
- factura se întocmește în trei exemplare (de vânzare sau cumpărare) cu regim special, are un număr serial care trebuie justificat.
- chitanța – de plată sau de plasare. Este cu regim special și are numar serial.
aviz de expediție. - ordin de plată pentru plățile prin bancă.
- factura;
- bon fiscal;
- chitanța;
- note de plată;
- bon de marcaj.
Mai departe
Surse:
Gabriela Pârjol, Elisabeta Paraschiv, Dumitra Dumitraşcu Micu, Florica Burghiu, Olga Onete, Antonia Necşu, Constanţa Brumar, Lia Lungu – Tehnologia culinară. Manual pentru clasele X-XI-XII licee economice şi de drept administrativ, cu profil de alimentaţie publică şi şcoli profesionale – Editura Didactică şi Pedagogică, R.A.Bucureşti 1994;
G. Ivanov – “Bucatarii noi”, Editura tehnica, Bucuresti, 1978;
Dumitru Enache – “Bucataria pentru toti”, Editura tehnica, Bucuresti, 1990;
Gabrida Bransol – Tehnologia culinara. Manual pentru clasele X – XII si profesionale, Editura Didactica si Pedagogica 2003;
Stănescu, D. – Alimentaţie – Catering, Editura Oscar Print, Bucureşti, 1998;
Ghidul gastronomic al României – Editura House of Guides, Bucureşti, 2004.