Bucătar - Suport de Curs - Modulul 2 - C13

Realizarea Sosurilor

Sosurile sunt semipreparate de consistență lichidă sau vâscoasă, utilizate în pregătirea altor preparate culinare. Acestea contribuie la:

  • creșterea apetitului și ușurarea digestiei, prin stimularea secreției gastrice datorită componentelor din compoziție;
  • îmbunătațirea proprietăților organoleptice ale preparatelor pe care le însoțesc;
  • diversificarea sortimentală a preparatelor;
  • creșterea valorii nutritive prin conținutul de factori nutritivi din compoziție;
  • au rol de legatură între componentele preparatului;
  • micșoreaza timpul de pregătire a preparatelor culinare.

Clasificarea sosurilor se face după:

a. procesul tehnologic și temperatura de servire:

  • sosuri reci: de oțet ,de hrean, de usturoi, de lamaie, de unt, de maioneza și derivatele sale (tartar, ravigot, remulad, chantilly I, andalose etc.);
  • sosuri calde: olandez și derivatele sale (chantilly II, Mikado); bernez și derivatele (choron, foyot etc.): Meunire alb lapte cu derivatele sale (Mornay de smântână ); alb choud-froid; supreme ; tomat și derivatele sale (Madera, de vin, demiglace, picant etc.).

b. după culoare:

  • sosuri albe;
  • sosuri colorate.

c. dupa consistență:

  • sosuri emulsionate: reci, instabile, stabile, calde;
  • sosuri vâscoase.

13.1 Sosuri reci

Sosurile reci nu au tratament termic. Ele se pregătesc în momentul utilizării, menținându-și astfel valoarea nutritivă. Pentru prepararea sosurilor reci se folosesc: materii prime de origine vegetală (grasimi vegetale, verdețuri condimentare, condimente, legume, lămâi etc) de origine animală (ouă, smântană); de origine minerală (sare de lămaie).

Sunt, în general, sosuri emulsionate. O emulsie este un amestec de două componente nemiscibile (care nu se amestecă în mod normal). Amestecul apei sau alt lichid cu grăsime este simplu de realizat printr-o batere energică a celor două componente. Emulsia este instabilă dacă cele două componente se separă după un anumit timp. Pentru a obţine emulsia stabilă trebuie să se folosească un emulgator (ex: lecitina din gălbenuş la maioneză), care leagă cele două componente pentru ca ele să nu se mai poată separa.

Formarea emulsiei stabile se poate realiza şi în condiţii de temperatură ridicată 50-60°C.

Prelucrarea primară a materiilor se face cu puțin timp înainte de utilizare, deoarece în contact cu apa sau aerul se pierd anumiți factori de nutriție.

Prelucrarea primară implică operații ca: dozarea materiilor prime și auxiliare, verificarea calității și a prospețimii, îndepărtarea părților necomestibile (unde este cazul), spălarea și divizarea.

13.1.1 Sosurile emulsionate instabile

A. Sosul de oțet

Se diluează oțetul cu apă, se adaugă sarea, piperul, pătrunjelul verde (curățat, spălat și tăiat mărunt). Se amestecă pentru omogenizare. Se prezintă în sosieră însoțind anumite salate.

B. Sosul de lămaie (a la grec)

Se amestecă uleiul cu sucul de lămaie, apă minerală (sau sifon), sare piper și se bate bine pentru omogenizare. Se adaugă mărarul și pătrujelul verde (curățate, spălate, tăiate mărunt). Se servește la preparate din pește, subproduse, legume perparate a la grec.

13.1.2 Sosurile reci vâscoase

A. Sosul de usturoi

Usturoiul curățat se pisează cu sare în piuliță până devine o pastă. Se amestecă și se omogenizează cu apă sau supă. Se prezintă în sosieră și se utilizează la fripturi, pește, rasol.

B. Sosul de hrean

Rădăcinile de hrean se spală, se curăță din nou și se rad pe răzătoarea fină. Se adaugă sarea, oțetul diluat cu apă sau supă și se omogenizeză. Se servește în sosieră la diferite produse din carne, rasoale de vită etc.

C. Sosul de unt (maitre d’hotel)

Operații pregătitoare: lămaia se spală, se extrage sucul, pătrujelul se curăță, se spală, se taie mărunt.

Tehnica preparării. Untul se frământă într-un vas împreună cu părunjelul verde, sare piper și suc de lămâie, rezultând o compoziție omogenă. Compoziția se toarnă cu ajutorul unui pos prevăzut cu spriț sau se dresează sub formă de fitil cu diametrul de 2 cm pe hârtie permanganat; se rulează hârtia în formă de rulouri. Se păstrează la rece până în momentul
servirii.

Se utilizează ca element de décor și după gust pentru preparatele la grătar din carne de vită și pește.

Fișa tehnologică

Grupa de preparate

Sosuri emulsionate reci

Denumirea preparatului

 Sosul de maioneză

Caracteristicile sosului de maioneză

Maioneza face parte din sosurile emulsionate, pregătite la rece. Este o emulsie stabilă, care se obține prin înglobarea treptată a uleiului în gălbenuș, sub amestecare continuă. Formarea emulsiei stabile are la bază anumite fenomene fizico-chimice.

Astfel, amestecarea continuă formează o depresie fină a particulelor de grăsime în masa fluidificată a gălbenușului. Prezența lecitinei din gălbenuș, ca agent stabilizator, menține stabilitatea sosului de maioneză.

Materiile prime folosite sunt:

  • ulei-450-500
  • ouă-3 buc
  • lămaie -150
  • sare-10 g

Indici de calitate a materiilor prime

Stabilirea gradului de prospețime a ouălor se face prin: metode organoleptice, proba soluției de sare, proba de fierbere.

Metode organoleptice. La examinarea aspectului exterior, oul proaspăt prezintă coajă mată, porii vizibili. Oul vechi prezintă coajă lucioasă și porii șterși. La examinarea aspectului interior, prin spargere la oul proaspăt se observă cele trei straturi ale albusului. Gălbenușul își menține forma sferică globulară în poziție centrală, observându-se cele două salaze, iar mirosul să fie plăcut. La oul vechi, albușul este lichefiat, iar gălbenușul nu își menține forma sferică.

Proba soluției de sare (cu o concentrație de 20% sare). Oul proaspăt cade la partea inferioară a vasului, oul vechi plutește la suprafața apei sărate, în poziție orizontală, iar oul cu o prospețime îndoielnică plutește la mijlocul apei sărate din vas.

Proba la fierbere. La oul proaspăt, fiert tare, la secționare perpendicular pe axa oului, gălbenușul trebuie să fie plasat în mijlocul albușului. La oul vechi, gălbenușul este plasat către extremitatea albușului.

Masa oului prospăt, de găină, este în medie de 50 g.

Uleiul de floarea-soarelui are o colorație galben pai, este limpede, fără sediment, miros și gust plăcut, specifice.

Ustensilele folosite sunt: castron inoxidabil, farfurii, liguri de lemn, tel, cuțit, storcător de lămâie, șervet de bucătarie.

Operații pregătitoare sunt: spălarea ouălor, dezinfectarea cu soluție de bromocet 2%, spălare, apoi separerea albușurilor de gălbenușuri.

Tehnica preparării

Se introduc gălbenușurile în castron, se adaugă sarea și se omogenizează câteva minute, pentru fixarea culorii (gălbenușul conține luteină). Se încorporează uleiul treptat, adăugându-se și câteva picături de lămâie sau oțet, formându-se emulsia. În tot timpul încorporării uleiului sosul se amestecă.

Sucul de lămâie poate fi înlocuit cu oțet. După adaugarea uleiului se poate încorpora o linguriță de apă fierbinte, cu scopul de a asigura o coeziune perfectă (omogenizare) a emulsiei prevenind eventuala separare a uleiului de gălbenuș (defect de tăiere).

Indici de calitate ai sosului de maioneză. Sosul de maioneză trebuie să prezinte o consitență cremoasă, omogenă, de colorație galben pai, caracteristică gălbenușului, gust plăcut ușor acrișor, miros plăcut, caracteristic.

În cazul în care procesul tehnologic de preparare a sosului de maioneză nu este condus corect, apare defectul de separere a uleiului de gălbenuș, defect numit tăiere.

Cauzele tăierii sosului de maioneză pot fi: uleiul s-a adăugat în cantitate mare de la început; componentele de bază, uleiul și oul nu au avut aceiași temperatură; ouăle nu au fost prospete; cantitatea de ulei folosită a fost prea mare, în comparație cu numarul gălbenușurilor, puterea de asimilare a unui gălbenuș fiind limitată la 150-17-ml, ulei pentru maioneza folosită la amestecat și 200 ml ulei pentru maioneza folosită la décor. Defectul de tăiere a maionezei poate fi înlăturat încorporând în maioneză un gălbenuș crud, o lingură de muștar, câteva picături de apă rece.

Maioneza se pregatește în vase cu suprafața bazei mică, omogenizarea este bine să se facă cu telul, pentru că întreaga masă a compoziției să fie antrenată în mișcare în timpul baterii.

Utilizări: se consumă în ziua când a fost pregatită la preparate din pește, ouă, crudități, legume fierte, aspicărie și la diferite sosuri reci, cum ar fi: ravigot, tartar, remulad etc.

Derivatele sosului de maioneză: sosul Ravigot, sosul remulade, sosul tartar, sosul Andalouse, sosul Chantily.

Tehnica preparării constă în amestecarea maionezei cu celelate componente preparate primar:

  • ouăle sunt spălate, dezinfectate, fierte tari, se curăță și se taie cuburi;
  • castraveții se spală, se curăță de coajă, semințe și se taie cuburi;
  • ceapa se curăță, se spală și se taie mărunt;
  • ardeiul se spală, se curăță, se taie julien.

Sosul chantilly se pregătește în momentul utilizării, amestecând lejer maioneza cu frișcă.

13.2 Sosuri calde

Grupa de sosuri din care fac parte sosul olandez, bernez, Meunire, derivatele sosurilor alb, brun și tomat se prepară și se consumă calde.

Sosurile olandez, bernez, Meunire sunt emulsii realizate la cald prin combinarea grăsimilor din unt cu cele din gălbenuș sau cu diferite lichide.

13.2.1 Sosurile emulsionate

În componeța lor intră, în afară de materiile prime de bază, condimente și legume frunzoase condimentare.

Tehnologia preparării sosurilor emulsionate

Operații pregătitoare comune

Materiile prime folosite pentru realizarea sosurilor calde sunt dozate, conform rețetelor, prin cântarire sau dozare volumetrica:

  • untul se încălzește și se elimină apa rezultată;
  • lămâia se spală și i se extrage sucul;
  • ouăle se spală, se dezinfectează, se spală, separă albușurile de gălbenușuri;
  • verdeața se curață, se spală, se taie mărunt.

Operații pregătitoare specifice

Pentru sosul bernez ceapa se curățăa, se spală și se taie sub formă de peștișori. Oțetul amestecat cu 100 ml apă se fierbe împreună cu ceapa, cotoare de tarhon, foi de dafin, sare, piper timp de 20 min și se strecoară, rezultând lichidul de fierbere.

Tehnologia prepararii sosurilor emulsionate

A. Sosul olandez

Gălbenușurile împreună cu sarea se bat pe baie de apă, la foc moderat, până rezultă o compoziție omogenă lejer, necoagulată, se adaugă treptat untul topit, se continuă baterea, se potrivește gustul cu lămâie și piper.

Se prezintă în sosiere imediat după preparare. Se servește cald la preparate din pește și legume.

B. Sosul bernez

Gălbenușurile se amestecă cu lichidul de fierbere și se bate pe baie de apă până când începe să se coaguleze. Se adaugă treptat untul topit și limpezit amestecând continuu până se alifiează. Se retrage vasul de pe foc, se stropește cu oțet și suc de lămâie, se încorporează frunzele de tarhon și pătrunjel, se omogenizează.

Se prezintă în sosieră, se servește cald la preparate din carne de vită la grătar.

C. Sosul Meunire

În untul încalzit se adugă pătrujel, capare, suc de lămâie, piper, sare se amestecă și se pastrează la cald.

Se prezintă în sosieră sau împreună cu preparatul cu care urmează să fie consumat, preparate din pește și batricieni.

Observație. Sosul Meunire se poate pregăti fără adaos de capere, după aceiași tehnologie și cu aceleași utilizări ca și cel cu capere.

13.2.2 Sosurile vâscoase

Sosurile vâscoase se pregătesc prin tratament termic; prin fierbere sau prin înăbușire, care este urmată de fierbere. Au în componența lor faină, ca material de legătură, adaugată unui lichid ce poate fi apă sau supă, lapte, smântană. La prepararea sosurilor vâscoase se mai folosesc grăsimi (ulei, unt, margarină), legume (rădăcinoase în principal), oase, condimente etc. Componentele folosite înfluențează valoarea alimentară, aspectul, consistența, gustul.

Consistența sosurilor vâscoase se formează prin transformarea amidonului din faină în gel. Se prepară și se consumă imediat după pregătirea lor, iar unele dintre ele pot fi păstrate până la 72 de ore. La temperaturi de –20C…+20C; în condiții de refigerare. Ele pot fi albe și colorate.

A. Sosuri albe

Sosurile albe sunt realizate pe bază de lapte, fonduri, unt, făină sau amidon pentru obținerea consitenței, iar în funcție de specific au ca adaos smântână, gălbenușuri de ou, esență de ciuperci, condimente etc.

Materiile prime folosite sunt cele care dau denumirea de sosuri albe. Din aceasta grupă fac parte: sos alb de lapte, sos alb (chaud-froid), sosul de smântână sau alb din supă de pasăre (suprem), care sunt sosuri de bază, și sosul Mornay, derivat din sosul alb de lapte.

a. Sosul alb de lapte

O parte din cantitatea de unt (75g) se topește și peste el se adaugă faină amestecată cu 100 ml lapte rece. Sub amestecare continuă se stabilește consistența cu restul de lapte fierbinte, se portivește gustul cu sare și se lasă să se fiarbă.

Daca prezintă aglomerări, după fierbere se trec prin etamaină. Se pastrează la cald, adăugând la suprafață restul de unt.

b. Sos de smântână

Făina se amestecă cu lapte rece. Din untul topit se adaugă făina, amestecând continuu, se adaugă restul se lapte; după 10-15 min de fierbere se încorporează smântâna.

Se servește la preparate din legume și preparate din carne (tocături).

c. Sos pentru rumenit (Mornay)

Operatii pregatitoare. Cașcavalul se curățăa de coajă, se rade. Gălbenușurile se amestecă cu smântână.

Tehnica prepararii. Peste gălbenușuri și smântână se adaugă sosul alb, se fierbe la foc moderat 5min, amestecând continuu. Se retrage de pe foc, se adaugă sarea și ½ din cantiatea de cașcaval ras, se omogenizează. Restul de cașcaval și untul, se adaugă la suprafața produsului ce urmează a fi gratinat.

Indici de calitate ai produsului. Sosul Mornay prezintă consistență vâscoasă, este omogen, are culoare albă, ușor gălbuie, gust plăcut specific.

Nu se admit algomerări formate de proteinele coagulate.

Utilizări. Sosul se utilizează la preparate din legume, paste făinoase, ouă ce urmează a fi gratinate.

B. Sosuri colorate

Sosurile colorate cuprind sosul tomat si sosul brun care sunt de bază și derivatele lor.

Tehnica preparării sosului tomat și brun

Operații pregătitoare comune. Pentru sosul tomat, oasele se fierb în apă rece cu sare preparând supa de oase, care se strecoară și se menține la cald. Pentru sosul brun oasele se usucă la cuptor fără grăsime, până se colorează, iar făina se dextrinizează într-un vas fără grăsime (se rumenește).

Legumele se înăbușă în ulei și apă până se înmoaie, se adaugă făina, supă la sosul tomat, oasele rumenite, făina dextinizată și apă la sosul brun, apoi pasta de tomate și condimente. Sosul tomat se lasă să fiarbă aproximativ 30min, iar sosul brun 3-4 ore. La sosul tomat se potrivește gustul de zahăr. Se strecoară și se pasează legumele, se pastrează la cald, până în momentul folosirii.

Utilizări. Sosul tomat este folosit la chifteluțe, limbă, musaca, spaghete sau la prepararea derivatelor. Sosul brun se servește la preparate din carne de vită, porc și pește, precum și la derivate.

Derivatele sosurilor colorate au culoarea dată de sosul de bază (tomat sau brun) folosit la preparare. Fiind sosuri derivate, în componența lor se mai adaugă esență de rom, ciuperci, unt, condimente diferite și suc de friptură, care diversifică sortimentul și îmbunatățesc caracteristicile nutritive și organoleptice.

Sosurile colorate sunt sosuri calde și însoțesc în special preparate culinare pe bază de carne.

Sortimentul sosurilor colorate cuprinde:

  • derivatele sosului tomat: sos pentru fripturi înabușite (sosul vânătoresc);
  • derivatele sosului brun: sosul Madera, de vin, picant și “demiglace”.

Operatii pregatitoare. Ceapa se curață, se spală, se taie mărunt, se opărește. Rădăcinoasele se spală, se curăță, se crestează. Ciupercile se curăță, se spală, se taie lame (cele din conserve se scurg de lichid, se spală, se taie).

Tehnica preparării. Ceapa și ciupercile se înăbusă în unt. Se adaugă apă fierbinte, sare piper, vin, esență de oase și se fierb la foc moderat, aparoximativ 10 min.

Sosul tomat se fierbe cu morcovul și păstârnacul 20 min. după care se strecoară peste ciuperci și se continuă fierberea încă 5 min.

Utilizari culinare. Se folosește cald, la fripturi înăbușite.

Dozarea materiilor prime se face prin cântărire sau măsurare volumetrică, conform gramajului stabilit de rețetă.

Verificarea calității materiilor prime și a semifabricatelor. Prin analiză organoleptică se stabilește gradul de prospețime și caliatea alimentelor folosite. La sosul brun se determină consistența, mirosul, gustul, gradul de condimentare. Jiul de friptură trebuie să fie limpede, fără exces de grăsime, condimentat normal.

Untul să prezinte consistență semisolidă, gust plăcut, aromat, culoare corespunzătoare, fără gust și miros de rânced.

Prelucrarea primară cuprinde operații specifice componentelor. Jiul (la sos de vin) se decantează și se degresează; ceapa (la sosul picant) se curăță, se spală, se taie mărunt și se opărește; castraveții (sos picant) se spală, se curăță de coajă și semințe, se taie mărunt, se scurg de zeamă.

Fierberea. Pentru sosul “demiglace’ se amestecă sosul brun cu esență de oase, vin alb, piper și unt și se fierb circa 5 min. Se procedează asemănător pentru sosul Madera, folosindu-se vin roșu.Untul și coniacul se adaugă în sosul temperat și se amestecă pentru omogenizare. În cazul sosurilor de vin alb sau roșu se fierbe sosul brun, adăugând în timpul fierberii jiul de friptură și vinul.

Se păstrează la cald până în momentul folosirii, adăugând la suprafață bucăți de unt.

a. Sosul picant se realizează astfel: se fierb în apă ceapa, mustarul și piperul aproximativ 15 min; se adaugă în sosul brun și se mai fierb încă 5 minute. Se strecoară, se adaugă castraveții, se repune la fiert 5-10 min, adăugând spre sfârșit vin, unt și sare.

Utilizări. Se folosește la preparate din carne sub formă de: escalop, medalion, fripturi la tavă, tocături, precum și la preparate din subproduse. Sosurile Madera și “demiglace” intră în componența altor sosuri.

b. Sosul charcutiere este derivat al sosului “demiglace” folosit în prezentarea și servirea unor fripturi din carne de porc, la grătar sau frigare.

Operații pregătitoare. Ceapa se taie mărunt, se opărește, se strecoară. Castraveții se curață de coaja și semințe, se scurg de zeamă, se taie felii subțiri.

Tehnica preparării. Se înăbusă ceapa cu vinul și cu untul; când este bine pătrunsă se adaugă sosul “demiglace”, se lasă să se mai fiarbă 10 min. Se strecoară și se pasează sosul, se adaugă castraveții, se potrivește gustul de zahăr cu muștar.

c. Sosul de ciuperci derivat din sosul Madera, cu adaos de ciperci, se utilizează la escalopuri, turnedouri, preparate din ouă etc.

Operații pregătitoare. Ciupercile proaspete se curăță, se spală ,se taie lame subțiri, cele conservate se scurg de lichid, se limpezesc cu apă rece, se taie.

Tehnica preparării. Cupercile se înăbușă în unt, se adaugă sosul Madera, piperul și sarea; se fierb împreună aproximativ 10 min.

Transformările survenite in timpul pregătirii sosurilor

  1. La sosurile emulsionate. Prin amestecare energică se realizează o depresie fină a paticulelor de grăsime (cele din gălbenuș, în ulei sau unt clarificat). Lecitina din gălbenuș menține stabilitatea emulsiei. La sosurile emulsionate calde nu trebuie depașită temperatura de 700C. Peste această valoare, proteinele din gălbenuș coaguleză și sosul se taie. Din același motiv sosul nu se păstrează pe baie de apă, excesul de căldură ducând la separarea untului de gălbenuș.
  2. La sosurile fluide. În timpul preparării sosurilor fluide au loc aceleași transformări ca și la prepararea sosurilor obișnuite. Transformările sunt legate de absorția apei de către amidon, de înmuierea legumelor, de colorarea și aromatizarea sosurilor și de pierderile de vitamine și substanțe minerale. Pentru înlocuirea substanțelor pierdute se asezonează sosurile cu verdețuri tocate, suc de lămâie, smântână, unt etc.

Surse:

Gabriela Pârjol, Elisabeta Paraschiv, Dumitra Dumitraşcu Micu, Florica Burghiu, Olga Onete, Antonia Necşu, Constanţa Brumar, Lia Lungu – Tehnologia culinară. Manual pentru clasele X-XI-XII licee economice şi de drept administrativ, cu profil de alimentaţie publică şi şcoli profesionale – Editura Didactică şi Pedagogică, R.A.Bucureşti 1994;

G. Ivanov – “Bucatarii noi”, Editura tehnica, Bucuresti, 1978;

Dumitru Enache – “Bucataria pentru toti”, Editura tehnica, Bucuresti, 1990;

Gabrida Bransol – Tehnologia culinara. Manual pentru clasele X – XII si profesionale, Editura Didactica si Pedagogica 2003;

Stănescu, D. – Alimentaţie – Catering, Editura Oscar Print, Bucureşti, 1998;

Ghidul gastronomic al României – Editura House of Guides, Bucureşti, 2004.