Competențe Informatice - Modulul 2

Utilizarea Calculatorului Personal – Sistemul de Operare Windows

2.1. Primii pași

Pornirea calculatorului

Orice calculator are pe unitatea centrala doua butoane: unul de pornire a calculatorului și unul de restartare (resetare) a calculatorului in caz de blcare. Pentru a porni calculatorul va trebui sa apasati butonul de pornire, care este de obicei cel mai mare și pe care uneori scrie Power sau On. De asemenea monitorul are un buton de pornire, pe care o data apasat apare o luminita verde ce se afla pe monitor și indica deschiderea acestuia.

Daca dupa apasarea butonului calculatorului, acesta nu a pornit trebuie sa verificati:

  • calculatorul este conectat la reteaua electrica
  • intrerupatorul aflat in partea din spate a unitatii centrale este pus pe optiunea deschis
  • monitorul este pornit

Prin actionarea butonului Power calculatorul porneste și pe monitor apare interfata grafica a sistemului de operare.

Inchiderea calculatorului

Dupa efectuarea programului de lucru calculatorul trebuie inchis. Pentru oprirea corecta a sistemului de operare va trebui sa apelati functia Shut Down din meniul Start existent pe bara din partea de jos a ecranului. Procedura corecta de inchidere este apelarea functiei Shut Down numai dupa ce ati salvat datele cu care ati lucrat și ati inchis aplicatiile.

La apelarea acestei functii pe ecran va apare o caseta de dialog din care se alege optiunea mentionata pentru inchiderea calculatorului.

Repornirea calculatorului

Daca dupa instalarea unui program nou este necesara repornirea sistemului de operare, sau calculatorul nu mai raspunde comenzilor primite, exista poșibilitatea de a-l reporni fara a inchide calculatorul și apoi a-l deschide din nou, sistemul de operare Windows oferind posibilitatea de a restarta calculatorul: prin alegerea optiunii Restart din fereastra de dialog Shut Down.

Foloșirea butonului Restart existent pe unitatea centrala se recomanda doar in momentul in care celelalte alternative nu functioneaza.

Inchiderea unei aplicatii care nu raspunde comenzilor primite

Daca aveti o aplicatie care nu mai raspunde comenzilor primite de la tastatura va trebui sa inchideti aplicatia fortat. Pentru aceasta apasati simultan Ctrl+Alt+Del o șingura data. Va apare pe ecran o fereastra in care sunt sunt prezentate aplicatiile care ruleaza in momentul respectiv pe calculator, cu mentionarea starii in care se gaseste aplicatia.
In dreptul aplicatiei care nu mai raspunde apare scris Not Responding. Pentru a inchide aplicatia care nu mai raspunde apasati butonul End Task.

Informaţii de bază

Vizualizarea componentelor de baza ale calculatorului

Aceste informatii se pot vizualiza daca dati un clic dreapta pe pictograma This PC afisata pe Desktop (ecran) și din meniul afisat alegeti optiunea Properties. Aceasta optiune va deschide fereastra System Properties in care se prezinta proprietatile șistemului: sistemul de operare instalat și verșiunea acestuia, tipul de procesor și memoria RAM.

Lucrul cu pictograme (iconiţe)

Selectarea și mutarea pictogramelor pe desktop

Selectarea pictogramelor se realizeaza printr-un clic al mouse-ului pozitionat pe imaginea dorita. Pictograma va apare selectata cu o culoare mai inchisa (de obicei albastru inchis).

Pentru a muta o pictograma in alta parte a ecranului, in urma selectiei, tineti apasat butonul stanga al mouse-ului și deplasati pictograma in noul loc dorit. Daca doriti sa selectati mai multe pictograme pe care sa le mutati puteti tine apasata tasta Ctrl in timp ce selectati pictogramele dorite. Selectarea mai multor pictograme se poate face și prin marcarea acestora cu mouse-ul. Tinand apasat butonul stanga al mouse-ului și apoi inconjurati pictogramele pe care doriti sa le selectati. Pentru ca selectia sa fie definitiva puteti da drumul butonului mouse-ului și acum pictograma se va afla in locul dorit.

Aceasta selectare și mutare se poate aplica și fișierelor, directoarelor, aplicatiilor (se pot trage cu mouse-ul in locul dorit).

Lucrul cu ferestre

Lucrul cu ferestrele deschise in cadrul șistemului de operare

Pentru a viziona continutul exitent intr-un director, fișier, etc, va trebui sa dati dublu clic pe acel director, fișier, etc. Acesta se va deschide și va afisa continutul sau intr-o fereastra = window.

Elementele unei ferestre:

  • bara de titlu – afiseaza numele ferestrei
  • bara de meniuri – afiseaza diferite meniuri cu optiuni
  • bara de instrumente – afiseaza anumite scurtaturi
  • bara de derulare – cu ajutorul ei puteti sa vva deplasati in sus sau in jos (respectiv stanga/dreapta) in cadrul ferestrei.
  • Bara de stare – afiseaza cate obiecte sunt cuprinse in fereastra indiferent daca sunt sau nu vizibile (This PC) sau diferite informatii functie de aplicatie.

Micsorarea, minimizarea, redimensionarea, inchiderea, mutarea unei ferestre

Ferestrele pot fi redimenșionate, mutate, minimizate pe bara de jos, marite la dimenșiunea intregului ecran, inchise. Daca la un moment dat sunteti nevoit sa lucrati cu mai multe ferestre și doriti sa vizualizati in același timp continutul din doua ferestre deschise puteti redimensiona aceste ferestre pentru a incapea amandoua pe ecran.

Pentru a modifica dimensiunile unei ferestre miscati mouse-ul peste coltul din dreapta-jos al ferestrei sau in orice parte a ferestrei pana cand acesta se va transforma intr-o sageata de dimensionare. Tinand apasat butonul stanga al mouse-ului trageti in dreapta sau in stanga/sus sau jos. Dupa ce dati drumul butonului fereastra va avea o noua dimenșiune.

Daca doriti sa mutati fereastra plasati mouse-ul pe bara de titlu și apoi tinand butonul stanga al mouse-ului mutati fereastra pana la noua pozitie dorita și apoi eliberati butonul mouse-ului. Procedura de mutare a unei ferestre este asemanatoare cu cea de mutare a unor pictograme.

Exista situatii cand o fereastra este prea mica pentru a putea vizualiza tot continutul sau. In aceste șituatii puteti maximiza fereastra.

Daca nu foloșiti o perioada fereastra, pentru a nu va incurca o puteti minimiza, ea aparand in Taskbar sub forma unui buton ce reprezinta fereastra minimizata.

Atunci cand ati terminat de lucrat cu o fereastra ea va trebui inchisa pentru a nu incarca desktop-ul cu multe ferestre.

Toate aceaste optiuni se realizeaza cu ajutorul butoanelor existente pe bara de titlu in partea dreapta: buton de minimizare; buton de redimensionare/maximizare; buton de inchidere.

Schimbarea de pe o fereastra pe alta

Este posibil sa aveti deschise pe desktop mai multe ferestre simultan, dar la un anumit moment nu puteti lucra decat cu o singura fereastra.

Fereastra cu care lucrati este fereastra activa. Pentru a vizualiza alta fereastra va trebui sa o faceti activa. Ferestrele inactive apar cu o culoare gri in spatele ferestrei active. Pentru ca o fereastra inactiva sa devina activa va trebui sa dati un clic pe bara de titlu a ferestrei inactive. Daca toate ferestrele sunt maximizate și nu puteti vedea bara de titlu a altei ferestre puteti da un clic pe butonul corespunzator din Taskbar.

Organizarea fişierelor

Concepte de bază

Un fișier este o coletie organizata de informatii utilizate de calculator. Deci, documentele pe care le creati cu ajutorul aplicatiilor sunt la randul lor fișiere. Sistemul de operare are nevoie de instructiuni pentru a functiona. Aceste instructiuni sunt memorate tot in fișiere.
Un director sau folder este un loc in care se pot stoca fișiere. Directoarele sunt foloșite pentru a stoca fișierele in mod organizat.
Fiecare fișier sau director este reprezentat pe desktop sau in ferestre prin intermediul unor mici imagini grafice numite icon sau pictograme. Aceste pictograme sunt diferite in functie de tipul fișierul ui respectiv.

Atunci cand stergeti anumite fișiere, ele sunt trimise in Recycle Bin (ca intr-un cos unde aruncati ceea ce credeti ca nu va mai trebuie), de unde le puteti recupera in cazul in care descoperiti ca mai aveti nevoie de acestea. Recycle Bin are doua tipuri de pictograme, una corespunzatoare cazului cand cosul este gol și una cand exista fișiere sterse.

Fişiere şi foldere

Partiţiile Harddisk-ului

Hardisk-ul reprezintǎ un dispozitiv de stocare a informaţiei de capacitate mare. Orice hardisk are cel puţin o partiţie. Ideal este ca acesta sa aibă două sau mai multe partiţii, în funcţie de mărimea acestuia.

Fereastra This Pc (Acest calculator)

Pentru calculatorul din exemplu se poate vedea că existǎ un număr de două partiţii, notate cu C:, D:. Pe lângă acestea, în cazul de faţă (nu este obligatoriu să existe aceeaşi organizare pentru alte calculatoare), mai există partiţia E: care este asociată cu unitatea USB. Dimenșiunea partiţilor (gradul de ocupare) poate fi aflatǎ parcurgând urmǎtorii pași: în fereastra This PC se apasă click dreapta pe partiţia care ne interesează și se selecteazǎ Properties (Proprietǎţi). Used space (spaţiul utilizat) se referă la numărul de GB ocupaţi și Free Space (spaţiu liber).

Lucrul cu fişiere

Directoarele care se află pe hard-disk, sunt structurate pe diferite niveluri, asemănător unei structuri organizate ierarhic (arborescente). Asemănător structurii arborescente există un director rădăcină, ce reprezintă primul nivel, apoi există directoare pe nivelurile 2, 3, etc, până la ultimul nivel care este reprezentat de fişiere.
Se observă că în partea stângă a directoarelor apar semnele – sau +. Semnul + afişat în stânga unui director înseamnă că acesta mai conţine și alte directoare, deci nu s a ajuns la directorul aflat pe ultimul nivel. Dacă în stânga unui director nu se află nici un semn atunci directorul respectiv este șituat pe ultimul nivel. Această ierarhizare se evidenţiază şi prin vizualizarea poziţiei în cadrul arborescenţei faţă de primul nivel.

Locul de stocare al fişierelor

Fişierele se pot stoca în calculator pe hard-disk sau se pot păstra pe, CD-uri, stick uri, HDD extern sau în cloud.

Lucrul cu directoarele

Pentru a ajunge la un anumit director aflat pe hard disk sau pe alte suporturi externe de memorare poate fi foloșită fereastra This PC. În partea stângă a ferestrei este afişată structura arborescenta (modul de organizare) a hard diskului. În partea dreaptă a ferestrei sunt afişate directoarele sau fişierele cuprinse în directorul curent.

Pentru a selecta dintre directoarele existente pe cel dorit puteţi da un clic în partea stângă a ferestrei (puteţi apăsa semnul +) sau puteţi da dublu clic pe director în partea din dreapta a ferestrei.

Crearea unui director și a unui subdirector

Crearea unui director se realizează cu ajutorul ferestrei This PC. Există mai multe posibilităţi de creare:

  1. Din meniul File al unei ferestre alegeti optiunea New File. În dreapta ferestrei va apare o pictogramă de forma unui dosar. În locul textului New Folder puteţi scrie propria denumire.
  2. Selectaţi în partea stângă a ferestrei locul unde doriţi să creaţi directorul și apoi în partea dreaptă a ferestrei apăsaţi butonul dreapta al mouse-ului. Din meniul ce se va deschide alegeţi funcţia New Folder.

Asemănător modului de creare de la pct. 2 puteţi crea un director pe Desktop.

Crearea unui subdirector se realizează asemănător creării unui director, șingura diferenţă fiind aceea că directorul trebuie să se afle în directorul părinte.

Deschiderea unei ferestre pentru a vedea numele directoarelor, dimenșiunea acestora și locul unde se află

Numele directoarelor, dimensiunea acestora precum şi locul unde se află ele se pot vedea tot cu ajutorul ferestrei This PC.

Deschideţi fereastra This PC şi din meniul View alegeţi optiunea Details. În partea dreaptă a ferestrei veţi avea afişate informaţiile dorite: Name arată numele directorului sau fișierul ui, Size arată dimenșiunea fișierul ui, Type arată tipul documentului, Modified arată ultima dată la care a fost modificat fișierul sau directorul.

Același efect îl puteţi obţine lucrând cu bara de instrumente, apăsând butonul Views.

Fișierele, Administrarea fişierelor

Fişierele şi aplicaţiile sunt reprezentate grafic pe ecran sau în directori prin mici pictograme. Fiecare program are o pictogramă unică pentru fişierele sale astfel încât acestea să poată fi recunoscute imediat. O altă modalitate de recunoaştere a fişierelor este după extenșia acestora.

Dacă doriţi să aflaţi numărul de fişiere existente într-un director puteţi realiza acest lucru astfel:

  • metoda manuală – le numarati dvs. pe fiecare
  • metoda automată – oferită de șistemul de operare – selectaţi directorul care doriţi să ştiti câte fişiere cuprinde, apoi daţi clic dreapta pe el şi din meniul apărut alegeţi funcţia Properties. Această funcţie va deschide fereastra de proprietăţi a directorului respectiv în care puteţi vedea numărul fişierelor existente, numărul subdirectoarelor, dimensiunea totală a acestor fişiere.

Numărarea fişierelor de același tip existente în cadrul directorului se realizează cu ajutorul comenzii Search for Files din meniul Start. La sfârșitul căutării în această fereastră veţi avea în partea dreaptă toate fişierele cu extensia căutatăîn directorul respectiv. Pe bara de stare veţi avea numărul acestora.

Sortarea fişierelor

Pentru a fi mai uşor de gășit și lucrat cu fişierele, implicit acestea sunt sortate în ordine alfabetică, dar puteţi sorta fişierele şi după alte caracteristici.
Sortarea fişierelor în funcţie de diferitele caracteristici se poate realiza în fereastra This PC. În această fereastră va trebui să alegeţi vizualizarea Details, fie din meniul View, fie din bara de instrumente. Pentru a sorta fişierele după dimensiunea acestora (în ordine crescătoare) daţi un clic pe butonul Size din fereastră. Sortarea dupa celelalte caracteristici se face în mod asemănător.

Importanţa păstrării extenșiei curente atunci când redenumiţi un fişier

Există șituaţii în care doriţi să schimbaţi numele unui fişier sau director. Este foarte important ca atunci când redenumiţi fișierul respectiv să nu modificaţi extenșia acestuia deoarece acest lucru duce la impoșibilitatea foloșirii fișierul ui respectiv. Dacă totuşi aţi modificat extenșia fișierul ui, șistemul de operare va trage atenţia de acest lucru printr-o caseta de dialog în care va întreaba dacă sunteţi șiguri că vreţi să schimbaţi această extenșie. Pentru a nu modifica extenșia apăsaţi butonul No.
Redenumirea fişierelor, directoarelor

Varianta 1
Selectaţi fișierul sau directorul pe care doriţi să îl redenumiţi. Apoi apăsaţi o șingură dată pe numele fișierul ui (nu pe fişier). După 2 secunde veţi putea introduce noul nume având grijă să nu schimbaţi extensia decât dacă este necesar. Dacă nu doriţi să schimbaţi numele daţi un clic oriunde pe ecran.

Varianta 2
Daţi un clic pe fişierul dorit şi apoi din meniul apărut alegeţi opţiunea Rename.

Copierea, mutarea fişierelor sau directoarelor

Selectarea fişierelor sau directoarelor se realizează printr-un clic al mouse-ului poziţionat pe fișierul sau directorul dorit. Fişierul sau directorul va apărea selectat cu o culoare mai închisă.

Dacă doriţi să selectaţi mai multe fişiere sau directoare ţineti apăsată tasta Ctrl în timp ce selectaţi fişierele dorite.

Copierea se realizează prin una din următoarele opţiuni:

cu ajutorul unei ferestrei

  • deschideţi fereastra directorului părinte, selectati documentul sau directorul pe care doriti să îl copiaţi, din meniul Home apelaţi funcţia Copy (fişierul sau directorul este copiat în Clipboard). Clipboardul este o memorie virtuală intermediară pentru păstrarea pe termen scurt a cuvintelor, imaginilor sau diagramelor. Se observă faptul că și combinaţia de taste Ctrl+C realizează copierea fişierului sau directorului în Clipboard.
  • pentru a lua fișierul sau directorul din Clipboard şi a-l pune în directorul dorit va trebui să vă poziţionaţi pe acesta şi apoi din meniul Home să apelaţi funcţia Paste. Se observă faptul că și combinaţia de taste Ctrl+V realizează adăugarea fișierului sau directorului în directorul destinaţie.

cu ajutorul mouse-ului

  • selectaţi fișierul pe care doriţi să îl copiaţi; apăsaţi butonul din dreapta al mouse-ului și apoi din meniul afişat alegeţi funcţia Copy.
  • pentru a adaugă fișierul copiat în directorul dorit va trebui să apăsaţi butonul din dreapa al mouse-ului în directorul respectiv și din meniul apărut să alegeţi funcţia Paste.

Mutarea fișierelor

Mutarea, spre deosebire de operaţiunea Copy semnifică schimbarea definitivă a locului în care va apare fișierul. Dacă doriţi să mutaţi un fișier puteţi alege următoarele posibilităţi:

cu ajutorul unei ferestre

  • deschideţi fereastra directorului părinte, selectati documentul sau directorul pe care doriti să îl copiaţi, din meniul Home apelaţi funcţia Cut. Se observă faptul că și combinaţia de taste Ctrl+X realizează mutarea fișierului sau directorului în Clipboard.
  • pentru a lua fișierul sau directorul din Clipboard și a-l pune în directorul dorit va trebui să vă poziţionaţi pe acesta și apoi din meniul Home să alegeţi opîţiunea Paste. Se observă faptul că și combinaţia de taste Ctrl+V realizează adăugarea fișierului sau directorului în directorul destinaţie.

cu ajutorul mouse-ului

  • selectaţi fișierul pe care doriţi să îl mutaţi; apăsaţi butonul din dreapta al mouse-ului și apoi din meniul afişat alegeţi funcţia Cut.
  • pentru a adăuga fișierul mutat în directorul dorit va trebui să apăsaţi butonul din dreapa al mouse-ului în directorul respectiv și din meniul apărut să alegeţi funcţia Paste.

Importanţa realizării unui back-up (copie) pe suporturi externe

Se poate întâmpla ca în timp ce lucraţi să existe o mică pană de curent care duce la oprirea calculatorului și implicit la pierderea datelor. Tot ceea ce aţi lucrat s-a pierdut, de aceea este bine să aveţi copii ale documentelor la care lucraţi, pe stick sau HDD extern.

O altă posibilitate de pierdere a datelor este aceea în care calculatorul dvs. nu mai încarcă sistemul de operare și singura soluţie posibila este formatarea hard disk-ului și reinstalarea sistemului de operare. Prin formatarea hard disk-ului toate datele sunt pierdute!!! Pentru a nu ajunge într-o astfel de situatie este de preferat să copiem documentele importante pe stick sau HDD extern, deci realizarea aşa numitelor copii de sigurantă, back-up.

Ştergerea fișierelor și refacerea acestora

Dacă sunteţi sigur că nu mai aveţi nevoie de un anumit director sau fișier pentru a elibera spaţiul ocupat de acesta puteţi alege opţiunea de a şterge fișierul sau directorul respectiv. Fișierul căruia i-aţi dat instrucţiunea Delete va fi pus automat în Recycle Bin, care este asemănător cu un coş în care dvs. aruncaţi documentele ce nu vă mai trebuiesc.

Un fișier poate fi şters prin următoarele modalităţi:

  • selectati fișierul pe care doriţi să îl ştergeti și apoi apăsaţi tasta Delete de pe tastatură. Pe ecran va apare o fereastră de dialog care vă cere să confirmaţi ştergerea fișierului și trimiterea lui în Recycle Bin.
  • prin apăsarea butonului dreapta al mouse-ului pe fișierul respectiv și apoi alegerea opţiunii Delete din meniul apărut

Restaurarea fișierelor şterse din Recycle Bin

Dacă aţi şters din greşeală un fișier de care mai aveaţi nevoie, sistemul de operare vă oferă posibilitatea de a recupera fișierul sau directorul şters din Recycle Bin.

  • deschideţi Recycle Bin
  • selectaţi fișierul pe care doriţi să îl recuperaţi și apoi apăsaţi butonul Restore. Fișierul va fi adus în locul în care se află atunci când a fost şters.
  • Pentru a recupera toate fișierele existente în Recycle Bin apăsaţi butonul Restore All.

Golirea Recycle Bin

Atunci când alegeţi să goliţi Recycle Bin trebuie să fiţi foarte siguri că nu mai aveţi nevoie de fișierele la care renuntaţi, deoarece odată şterse din Recycle Bin ele nu mai pot fi recuperate.

Golirea coşului se realizează din meniul File – Empty Recycle Bin sau prin apăsarea butonului din dreapta al mouse-ului pe pictograma aflata pe desktop și alegerea opţiunii Empty Recycle Bin din meniul apărut. Pe ecran va apare o casetă de dialog ce vă cere să confirmaţi ştergerea definitivă a fișierelor. Pentru a şterge fișierele definitiv apăsaţi butonul Yes.

Dacă atunci când ştergeţi un fișier nu vreţi ca acesta să fie trimis la Recycle Bin puteţi apăsa simultan tastele Shift+Del.

Căutarea fișierelor și a directoarelor

Pentru a găsi un fișier sau director folosim funcţia Search For Files or Folders din meniul Start. În câmpul Search for Files or Folders named introduceţi numele sau directorului căutat. În meniul derulant Look alegeţi unde doriţi să căutaţi. Pentru a începe cautarea apăsaţi butonul Search Now.
Dacă doriţi să căutaţi fișierele după alte criterii, dimensiune, data când au fost create, data modificarii lor, puteţi alege opţiunea Search Options.

Vizualizarea fișierelor utilizate recent

Atunci când deschideţi un document existent, sau creaţi un nou document sau orice alt tip de fișier, sistemul de operare Windows vă salvează scurtături la aceste documente în directorul Documents din meniul Start. De remarcat faptul că acest director stocheaza doar 15 scurtături.